Na valu tehnoloških kompanija

REKORDI NA WALL STREETU Ova sezona poslovnih rezultata bit će najbolja u posljednjih nekoliko godina

 Brendan McDermid / REUTERS

Zahvaljujući ponajviše rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru, na Wall Streetu je u ponedjeljak S&P 500 porastao, dok je Nasdaq indeks dosegnuo novu rekordnu razinu.

Dow Jones oslabio je 0,13 posto, na 20.913 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,17 posto, na 2.388 bodova, a Nasdaq indeks 0,73 posto, na 6.091 bod.

Najviše su jučer, u prosjeku 0,9 posto, porasle cijene dionica u tehnološkom sektoru jer se ulagači nadaju da će nakon Alphabeta, krovne kompanije Googlea, i drugi tehnološki divovi izvijestiti o dobrim poslovnim rezultatima.

Ovih dana rezultate za prvo tromjesečje objavit će Apple i Facebook, dok su prošloga tjedna objavljeni rezultati Alphabeta, Amazona i Microsofta bili bolji od očekivanja analitičara.

Zahvaljujući tome, jučer su cijene dionica Applea, Alphabeta, Microsofta i Facebooka dosegnule rekordne razine.

U tekućoj sezoni objava kvartalnih poslovnih rezultata velika većina kompanija prebacila je očekivanja.

Zbog toga su analitičari u anketi Reutersa povećali procjene rasta zarada kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju na 13,6 posto na godišnjoj razini, dok su prije početka sezone objava rezultata očekivali rast od 10,1 posto.

Ostane li tako do kraja sezone objava kvartalnih izvješća, bit će to najveći skok zarada američkih kompanija od 2011. godine.

"Pokazuje se da će ova sezona poslovnih rezultata biti najbolja u posljednjih nekoliko godina. Zbog toga ulagači gravitiraju prema dionicama, i to onih kompanija koje objavljuju dobre rezultate", kaže Peter Tuz, predsjednik u tvrtki Chase Investment Counsel.

No, na tržištu ne vlada euforija jer se rast najvećeg svjetskog gospodarstva usporava.

Nakon što je u petak objavljeno da je američki bruto domaći proizvod (BDP) u prvom kvartalu porastao za 0,7 posto na godišnjoj razini, znatno sporije od očekivanih 1,2 posto, jučer je objavljeno da je rast tvorničke aktivnosti u SAD-u usporio, da je potrošnja kućanstava stagnirala i da je ključni pokazatelj inflacije pao na mjesečnoj razini.

Spori rast loša je vijest za vladu Donalda Trumpa jer je predsjednik u izbornoj kampanji najavljivao znatno ubrzanje rasta gospodarstva.

Ministar financija Steve Mnuchin kazao je jučer da je rast gospodarstva od 3 posto moguće dosegnuti u iduće dvije godine jer Trumpova vlada priprema dramatično smanjenje poreza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:18