ZLATNA GROZNICA

REKORDNA ZARADA NAJVEĆE HRVATSKE TVRTKE ZA TRGOVINU ZLATOM 'Jedan kupac je uzeo više od deset kilograma i za to platio tri milijuna kuna!'

Prodali su i petnaestak poluga od po kilogram, 20-ak od 500 grama te stotinjak od 250 grama
Zlatna poluga teška 12,44 kilograma
 Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

Tijekom prošle godine Auro Domus Bullion Market prodao je ukupno 150 kilograma zlata i pritom ostvario prihod nešto veći od 40 milijuna kuna, što je porast od 42 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Prema riječima Davora Žica, direktora marketinga i odnosa s javnošću najveće hrvatske tvrtke specijalizirane za proizvodnju i trgovinu zlatom, lani im je znatno porastao broj klijenta, odnosno ljudi koji kupuju investicijsko zlato pa su tako prodali i dosad rekordan broj najvećih poluga od jednog kilograma. Najveći pojedinačni hrvatski kupac, kako su nam pojasnili, kupio je nešto više od deset kilograma u vrijednosti oko tri milijuna kuna. Tijekom godine su prodali 15-ak najvećih poluga od jednog kilograma, 20-ak od 500 grama te stotinjak od 250 grama.

Najprodavaniji su, ipak, dukati čija se cijena ovisno o veličini kreće od 1000 do 4000 kuna. Zlatna poluga od 100 grama košta oko 27.000 kuna, a za onu od 250 grama treba izdvojiti oko 68 tisuća kuna.

U Auro Domusu očekuje da će se i u Hrvatskoj nastaviti trend povećanja ulaganja u zlato koje je praćeno s nekolika sretnih okolnosti - na zlato se ne plaća PDV, a fizičke osobe ne plaćaju ni porez na dobit ostvarenu prodajom zlata. Iz čega proizlazi da je zlato jedino neoporezivo ulaganje, za razliku od primjerice nekretnina ili dionica.

Također će, kažu u Auro Domusu, nastaviti pregovore s vodećim hrvatskim bankama o uvođenju investicijskog zlata u bankarsko poslovanje što je standard u zapadnim zemljama. Vrijednost zlata je u 2016. godini porasla za značajnih 9 posto što je prvi godišnji rast cijene tog plemenitog metala od 2012. godine. Analitičari predviđaju da bi cijena i u ovoj godini mogla rasti. Prema nekim procjenama, ona bi u narednih 12 mjeseci mogla dostići iznos od 1300 dolara za uncu što je desetak posto višu nego danas.

“Analitičari svoju procjenu temelje na činjenici da će 2017. godina biti politički i gospodarski burna. Imamo najavljeni rast kamatnih stopa u SAD-u što je okolnost povoljna za porast dolara, ali negativna za sektor investicijskih metala.Međutim, i u 2016. godini FED je najavio podizanje referentnih kamatnjaka pa se to dogodilo tek u prosincu, a cijena zlata u prvoj polovici godine skočila je 30 posto. Osim toga, očekuje se da će veći dio povećanja u prosincu ionako pojesti inflacija. Stoga su realne kamatne stope i dalje vrlo niske”, zaključuje Žic.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:01