HLADAN TUŠ ZA VLADU

Rohatinski: Pada sve što nije smjelo pasti. Linić: Imamo još osam mjeseci da demantiramo Rohatinskog

U prvom tromjesečju 2012. industrijska proizvodnja pala je za 5,3 %, građevinska aktivnost za 1,7 robni izvoz u zemlja EU za 2% , zaposlenost za 0,8 %...
 Tea Cimaš / CROPIX

OPATIJA - Guverner HNB Željko Rohatinski danas je 'pokopao' najave Vlade o gospodarskom rastu od 0,8 % u ovoj godini. Na 15. konferenciji Tržišta novca u Opatiji rekao je da će BDP ove godine pasti za oko 1% najviše zbog pada domaće potrošnje za 0,8 te izvoza za 1,2 % u stagnaciju investicija i uvoza.

Deficit platne bilance porast će sa 1 na 2% BPD-a ili sa 450 na oko 900 milijuna eura, čime će se povećati i inozemni dug na razini od oko 102 % BPD, ali uz pretpostavku zadržavanja kreditnog rejtinga.

Nedavno uspješno izdavanje državnih obveznica bilo je uspješno samo zato što smo uvjerili strane investitore da će doći do bitnih promjena u ekonomskoj politici, rekao je Rohatinski poručivši time da stvarnih promjena još nema.

Svoju prognozu guverner temelji na sljedećim brojkama: u prvom tromjesečju 2012. industrijska proizvodnja pala je za 5,3 %, građevinska aktivnost za 1,7 robni izvoz u zemlja EU za 2% , zaposlenost za 0,8 %…

Pada sve što nije smjelo pasti , ocijenio je guverner. Premda ćemo u turističkoj sezoni dobro zaraditi, rezultati će se vidjeti tek u drugoj polovici godine, no teško da će ta činjenica kao i očekivana promjena negativnih tendencija uspjeti promijeniti predznak ključnih pokazatelja za 2012. zaključio je guverner argumentirajući svoju prognozu o gospodarskom padu.

Linić: Premijer Zoran Milanović zadužio je sve ministre da ostvare rast

ZAGREB - Uvjeren sam da ćemo demantirati sve one koji ne vjeruju da će se u ovoj godini ostvariti gospodarski rast od 0,8 posto, izjavio je novinarima ministar financija Slavko Linić komentirajući današnju prognozu guvernera HNB-a Željka Rohatinskog da će BDP u 2012. pasti za jedan posto.

Imamo još osam mjeseci da demantiramo Rohatinskog. Premijer Zoran Milanović zadužio je sve ministre da u svojim sektorima ostvare taj rast od 0,8 posto, rekao je Linić nakon sjednice Vlade.

Ministar financija također se usprotivio procjeni HNB-a da će inflacija ove godine ubrzati na 3,5 posto, ustvrdivši da ostaje pri Vladinoj projekciji od 2,3 posto.

Pričekat ćemo kraj godine da vidimo inflaciju, ali nakon povećanja PDV-a hrana nije poskupjela, niti je porasla većina cijena, kazao je Linić.

Cijene uglavnom rastu zbog poskupljenja goriva i plina, dodao je, ali to je Vlada ukalkulirala u projekciju inflacije od 2,3 posto.

Linić je novinarima rekao da dobro surađuje s guvernerom HNB-a, a svatko ima pravo na svoje projekcije. Nema svađe Vlade s Rohatinskim ili bilo kojim analitičarem zbog različitih prognoza, kazao je.

Mi se svađamo samo s onima koji tvrde da Vlada nije ta koja treba pokrenuti investicije, jer je valjda sada svima jasno da bez Vladinog angažmana neće doći do nikakvog rasta ni otvaranja novih radnih mjesta, istaknuo je ministar Linić. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 22:55