DUŽNOST PREUZIMA 1. SRPNJA

SAD zadržao kontrolu: Svjetska banka izabrala Amerikanca Kima za predsjednika

Kim nije ni političar, ni bankar ni diplomat. On je liječnik i antropolog, a radio je na jačanju zdravstvene skrbi siromašnih i zemalja u razvitku.
Jim Yong Kim meets with Brazils Economy Minister Guido Mantega, not in picture, in Brasilia, Brazil, Thursday April 5, 2012. U.S. physician Jim Yong Kim is President Barack Obama's nominee for the next World Bank president. (AP Photo/Eraldo Peres)
 Eraldo Peres/AP Photo

WASHINGTON - Svjetska banka izabrala je u ponedjeljak Amerikanca koreanskog podrijetla, zdravstvenog stručnjaka Jim Yong Kima, za svog novog predsjednika pa je SAD tako zadržao kontrolu u toj financijskoj instituciji.

Kim (52), izabran je za čelnu poziciju Svjetske banke ispred nigerijske, uvelike cijenjene ministrice financija Ngozi Okonjo-Iweale. Odlučujuća je bila potpora američkih saveznika u zapadnoj Europi, Japanu, Kanadi i nekim rastućim ekonomijama poput Rusije, Meksika i Južne Koreje.

Za razliku od prijašnjih izbora za predsjednika Svjetske banke, odluka nije bila jednoglasna. Također, Kim nije ni političar, ni bankar ni diplomat, kao što su bili dosadašnji čelnici Svjetske banke. On je liječnik i antropolog i radio je na jačanju zdravstvene skrbi siromašnih i zemalja u razvitku primjerice boreći se protiv tuberkuloze u Haitiju i Peruu i HIV/AIDS-a u ruskim zatvorima.

Kim će dužnost preuzeti 1. srpnja, kada prestaje mandat sadašnjeg predsjednika Roberta Zoellicka.

Sjedinjene Države drže mjesto predsjednika od formiranja Svjetske banke nakon Drugog svjetskog rata dok su Europljani uvijek predvodili njezinu sestrinsku instituciju Međunarodni monetarni fond.

Tri dana se odvijalo natjecanje za predsjednika ove institucije koja se bori protiv siromaštva sve do petka kada se povukao bivši kolumbijski ministar financija Jose Antonio Ocampo. On je kazao kako je proces izbora predsjednika Svjetske banke, koji se trebao temeljiti isključivo na zaslugama, postao visoko ispolitiziran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:11