RECENTNI POKAZATELJI

SAVJET HNB-a 'Početak 2018. obilježio nastavak rasta poslovnog i potrošačkog optimizma'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 15.03.2018. u 14:34

Dragan Matić / Hanza Media

Zgrada HNB-a

Savjet Hrvatske narodne banke (HNB) razmotrio je u četvrtak recentne novčane i gospodarske pokazatelje, izvijestili su iz HNB-a, ocjenjujući kako bi usporavanje realne gospodarske aktivnosti u četvrtom tromjesečju prošle godine moglo biti samo privremen, s obzirom da je početak 2018. obilježio nastavak rasta poslovnog i potrošačkog optimizma te zaposlenosti.

"Nakon stabilnog rasta gospodarske aktivnosti u prvih devet mjeseci 2017., u posljednjem je tromjesečju prošle godine godišnja stopa rasta realnog BDP-a usporila na 2,0 posto čime je na razini cijele 2017. ostvareno povećanje realnog BDP-a od 2,8 posto. Pritom je u četvrtom tromjesečju zabilježeno snažno usporavanje godišnjeg rasta bruto investicija u fiksni kapital ponajviše zbog slabijeg korištenja EU fondova nego krajem 2016. godine. Usporavanje realne aktivnosti u četvrtom tromjesečju moglo bi biti samo privremenog karaktera s obzirom da je početak 2018. godine obilježio nastavak rasta poslovnog i potrošačkog optimizma, nastavak rasta zaposlenosti i daljnje smanjivanje broja nezaposlenih", navodi se u priopćenju sa sjednice Savjeta HNB-a, koji je razmotrio recentne novčane i gospodarske pokazatelje, prihvatio izvješća o upravljanju međunarodnim pričuvama za 2017. godinu te o radu Revizorskog odbora HNB-a u 2017. godini.

Iz središnje banke u priopćenju podsjećaju i da su potrošačke cijene u siječnju smanjene za 0,2 posto u odnosu na prosinac, ponajviše zbog sezonskog pojeftinjenja odjeće i obuće, dok se na godišnjoj razini inflacija usporila na 1,1 posto.

Domaća kreditna aktivnost prema poduzećima i stanovništvu u siječnju je nastavila postupno jačati na godišnjoj razini. Raspoloživi podaci upućuju da je na razini cijele 2017. godine ostvarena značajna fiskalna prilagodba, a povoljna fiskalna kretanja nastavila su se i početkom 2018. godine, ističu iz HNB-a.

Savjet HNB-a na današnjoj je sjednici odobrio zahtjev za izdavanje prethodne suglasnosti Damiru Brkiću za obavljanje funkcije člana Uprave banke Kentbank d.d.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo