Kupci žele stvarne emocije

Sedam glavnih trendova u novom načinu brendiranja proizvoda i usluga

Kampanja Under Armour
 Arhiva / Under Armour

Potrošači sve više preuzimaju kreiranje sadržaja o brendovima, a u potrazi za preporukama traže iskustva stvarnih potrošača u stvarnom životu. Dio je to brending trendova koji su trenutno in, a koje je sastavio Brandoctor, agencija specijalizirana za izgradnju brendova, vizualnog identiteta i brend implementacije.

Kolika je vrijednost i utjecaj brendova potvrdila je i nedavna lista agencije za istraživanje tržišta Millward Brown prema kojoj top 100 svjetskih brendova trenutno vrijedi čak 3,4 bilijuna dolara, uz godišnji rast od tri posto.

Brandoctor je detektirao sedam glavnih brending trendova.

Prvi je blisko i osobno. Dakle, brendovi se iznimno trude kreirati iskustva po mjeri za svakog potrošača. Potrošači su ti u čijim je rukama kreiranje sadržaja. Jedan od primjera je Apple koji je napravio dirljiv film u povodu Majčina dana s fotografijama stvarnih majki, pozivajući sve da film personaliziraju dodajući fotografije vlastitih majki.

Drugi je trend stvarni život i ljudi. Stručnjaci iz Brandoctora pojašnjavaju da se lakše poistovjetiti sa stvarnim ljudima nego s lažnim osmijesima modela na generičkim fotografijama i videosnimkama. Brendovi koji pričaju stvarne emocionalne priče dopiru do potrošača. Dokazao je to Under Armour u svojoj posljednjoj kampanji s Michaelom Phelpsom, jednim od najuspješnijih olimpijskih pobjednika svih vremena.

Jedan od ključnih trendova je vraćanje zajednici.

- Brendovi imaju snagu postati pokretači pozitivnih promjena u društvu. Vraćanje zajednici konačno se pomaknulo s dna korporativnih web stranica na njihov vrh. Novi igrači na tržištu inkorporirali su činjenje dobra u svoju misiju brenda. Warby Parker je izvrstan primjer - za svaki prodani par naočala, jedan daruju nekome komu su potrebne - pojašnjavaju iz Brendoctora.

Povratak korijenima trend je kojim brendovi žele podsjetiti potrošače na svoje naslijeđe i temeljne vrijednosti. Pepsi je, primjerice, izbacio novo piće naziva 1893 refererajući se na stoljeće staru tradiciju stvaranja neočekivanih cola iskustava. Coke je obradila svoju ikoničku Hilltop reklamu iz 1971. komunicirajući posvećenost različitosti, ujedinjujući različite ljude i kulture.

Kad je riječ o pozicioniranju brendova, iznimno je važna i otvorenost. Oni koji svakodnevno rade s brendovima tvrde da biti otvoren i transparentan ne čini brend ranjivim, upravo suprotno - čini ga empatičnim i snažnim. Beyonce, koja je izgradila jedan od najsnažnijih brendova u glazbenoj industriji, dokazala je da je jača nego ikad razotkrivši se potpuno i dijeleći najintimnije životne trenutke na novom albumu “Lemonade”. Bilo istina ili ne, čini se kako je njezino razotkrivanje rezultiralo golemim interesom za njezinu glazbu i život.

Milenijska generacija danas je, uz baby boom generaciju, najveća skupina potrošača, ali sve je važnija i generacija Z. Još uvijek imaju značajno nižu kupovnu moć od milenijalaca, ali znaju točno što žele od brendova. Preferiraju internetsku kupnju, vole dobre priče i misle da je elektronička pošta za starce. Draža im je Taylor od Rihanne, videosadržaj od fotografija, Instagram od Facebooka i Snapchat od Twittera.

Sedmi je trend, kako su ga definirali u Brandoctoru, “veliki igrači, velike promjene”. Pojašnjavaju da je kontinuitet jedan od ključnih principa, iako žele li ostati relevantni, brendovi trebaju biti u dosluhu s promjenama na tržištu. McDonalds je redizajnirao svoju ambalažu fokusirajući se na održivost i moderniji izgled, Coke i Axe nakon niza godina promijenili su svoje komunikacijske platforme, Lego i Mattel poslali su snažnu poruku kreirajući figurice koje predstavljaju osobe s invaliditetom ili Barbie lutke drugačije boje kože i proporcija.

Ovi trendovi sumiraju bit današnjeg obraćanja potrošaču. Riječ je o savjetima kako na što lakši način osuvremeniti brend za današnjeg potrošača i ojačati ga naspram konkurencije. Time će brend ojačati u svom odnosu s potrošačem, što će se reflektirati na rastućem financijskom stanju brenda na tržištu. Hrvatski brendovi lijepo slijede sve navedene trendove - ističe Anja Bauer Minkara, konzultantica u Brandoctoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 10:04