MADE IN CHINA

SIMBOL TALIJANSKE INDUSTRIJE PADA U KINESKE RUKE Gigant iz Pekinga za 7 milijardi eura kupuje Pirelli

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 23.03.2015. u 09:06

Clive Rose/Getty Images / Clive Rose/Getty Images

Kineska kompanija China National Chemical Corp (ChemChina) kupit će talijanski Pirelli, petog po veličini svjetskog proizvođača guma, za 7,1 milijardu eura.

Sporazum, kojim bi taj 143 godine star simbol talijanske prerađivačke industrije pao u kineske ruke, dogovorili su u nedjelju dioničari Pirellija.

Državna kompanija ChemChina, na čijem je čelu predsjednik uprave Ren Jianxin, time bi dobila pristup tehnologiji za proizvodnju guma vrhunske kvalitete, što bi moglo pomoći Kini, koja već ima ulogu globalnog igrača u sektorima poput telekoma i interneta, da razvije i svoju automobilsku industriju.

Zauzvrat, Pirelli, čije gume se nalaze na vozilima u Formuli Jedan, dobit će više prostora za konkuriranje velikim rivalima poput Michelina i Continentala, koji traže prilike za rast u Aziji.

Po podacima agencije Thomson Reuters, ostvari li se taj sporazum, bila bi to peta akvizicija nekog državnom kineskog poduzeća na globalnoj razini, te prva velika akvizicija nakon što je kineski MMG lani predvodio konzorcij koji je od Glencorea kupio veliki rudnik bakra u Peruu Las Bambas.

Prema sporazumu, ChemChineov dio za proizvodnju guma China Natinal Tire&Rubber prvo će kupiti 26,2 posto talijanske holding kompanije Camfins, koja je vlasnik Pirellija, a zatim će dati ponudu za otkup ostatka udjela. Kineska kompanija ponudit će 15 dolara za dionicu, čime vrednuje cijelu grupu Pirelli na 7,1 milijardu eura, u što nije uključen neto dug od gotovo milijardu eura, koliko je iznosio na kraju 2014. godine.

Ponudu za Pirelli dat će tvrtka koju kontrolira ChemChina, a vlasnički udio u njoj imaju i investitori Camfina, među kojima je i čelnik Pirellija Marco Tronchetti Provera, talijanske banke Unicredit i Intesa Sanpaolo te ruski Rosneft, objavio je u svom priopćenju Camfin.

Dionica Pirellija u petak, kad su procurili u javnost uvjeti sporazuma, na Milanskoj burzi zabilježila je skok cijene na 15,23 eura, najvišu razinu u zadnjih 25 godina, što je znak da tržište procjenjuje kako će ponuda za preuzimanje Pirellija biti poboljšana.

Izdvajamo