BIVŠI MINISTAR FINANCIJA

ŠKEGRO PODRŽAO MARTINU DALIĆ 'U HDZ-u nema izgleda da se počne provoditi realna ekonomska politika'

Ostavka Martine Dalić na članstvo u HDZ-u razočarala je dobar dio ekonomske struke koji se nadao kako će u slučaju dolaska te stranke na vlast bivša ministirca financija svojim autoritetom usmjeravati novu Vladu putem istinske proračunske konsolidacije.

Borislav Škegro, bivši HDZ-ov ministar financija, Ante Babić, glavni tajnik Udruge stranih investitora, Mladen Vedriš, ekonomski konzultant i analitičar, Davor Huić, direktor tvrtke Briefing komunikacije redom su u ponedjeljak iskazivali zabrinutost zbog takvog razvoja situacije, piše Slobodna Dalmacija .

'Martina Dalić je ozbiljna osoba, u Ministarstvo financija je prvi put došla 1995., bila je potom i pomoćnica ministra i državna tajnica, zamjenica glavnog pregovarača Hrvatske za Europsku uniju, bila je ministrica financija, radila je i u privatnom sektoru, dakle radi se o iznimno vrsnoj financijskoj stručnjakinji koja zna u kakvoj situaciji se Hrvatska nalazi. Zbog toga podržavam njen istup, jer joj vjerujem da je naišla na velike otpore u kreiranju politike koja bi utjecala na smanjivanje javnog duga i pokretanje gospodarstva', kazao je tim povodom Borislav Škegro, član uprave Quaestus društva za upravljanje rizičnim kapitalom.

On je kazao kako je očigledno kako hrvatska politička elita nije u stanju sagledati ozbiljnost teškoća u kojima se nalaze državne financije, ali ni sve strukturne probleme našeg gospodarstva.

'Osim toga, i naša intelektualna krema, članovi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, sudeći po članku u Jutarnjem listu , nisu uopće svjesni u kakvom svijetu živimo i kako se rješavaju problemi gospodarskog rasta i razvoja i konsolidiranja državnog proračuna. A Martina Dalić stalno na to sve upozorava i njen potez govori u prilog tome kako je shvatila da u okviru HDZ-a nema izgleda da se počne provoditi realna ekonomska politika', rekao je Škegro za Slobodnu Dalmaciju .

Davor Huić, ističe, pak, da je odlazak Martine Dalić ogroman hendikep za HDZ, s čime se slaže i Ante Babić.

'Sad je stvarno nejasno kako će HDZ uvjeriti birače da su spremni na provođenje reformi koje su nam potrebne da bismo napokon izašli iz krize. Pogotovo ako pogledate izjave iz HDZ-a koje su uslijedile nakon njenog javnog istupa i izlaska iz HDZ-a. A ako HDZ u tome ne uspije, pitanje je zašto bi itko glasao za njih - mislim da je vrijeme kad si izbore mogao dobiti na ideološkim temama daleko prošlo i da birači očekuju konkretnija rješenja.'

'U tom smislu, Martina Dalić je simbolizirala konzistentno zalaganje za tržišne reforme, promjene u javnom sektoru, štetnju i provođenje drugih strukturnih reformi, koje jedna za drugom hrvatske vlade odgađaju dugi niz godina. Tko će u Hrvatskoj provoditi ekonomske politike koje se svugdje na zapadu povezuju sa konzervativnim strankama i konzervativnim dijelom biračkog tijela, ako ne konzervativna stranka. To je veliko razočaranje za sve, ne samo birače HDZ-a, jer to znači da nas nakon četiri godine mandata jedne vlade koja nije imala znanja ili hrabrosti ili oboje za provesti promjene, dolazi druga koja već unaprijed najavljuje da nije za promjene. Ne vidim da to birači - koji očekuju promjene i stabilizaciju ekonomskih prilika - neće kazniti', istaknuo je Huić.

Pri tome je naglasio kako odlazak Martine Dalić iz HDZ-a znači da su razlike u ekonomskim programima i razmišljanjima njih i SDP-a praktički nestale.

'To znači da će se izbori voditi na razini svjetonazorskih i vrijednosnih razlika koje ne dotiču ono što je u ovom trenutku naš glavni problem - a to je ekonomija. Upravo je nevjerojatno da Hrvatska ima 140-plus stranaka, a da niti jedna jedina nije u stanju formulirati i koherentno zastupati protržišne i reformske politike. Siguran sam da u tom smislu postoji prostor za neku političku opciju koja bi zagovarala takve promjene i da bi stekla naklonost zavidnog dijela birača', zaključio je Huić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:24