USPJEH U SUSJEDSTVU

SLOVENSKO GOSPODARSTVO U ZAMAHU U prva dva mjeseca izvezli robe u vrijednosti od 4,7 milijardi eura, najveći izvoznik je tvornica automobila

Pogon tvornice automobila Revoz (u vlasništvu Renaulta) u Sloveniji
 Srdjan Zivulovic / REUTERS

Vrijednost robne razmjene Slovenije s inozemstvom početkom ove godine u znatnom je porastu, pa je u prva dva mjeseca izvoz povećan za 11,7, a uvoz za 11,1 posto u odnosu na isto razdoblje lani, dok je suficit u robnoj razmjeni iznosio 44,6 milijuna eura, objavio je u ponedjeljak državni statistički ured.

Ukupna vrijednost izvoza u siječnju i veljači dosegnula je 4,7 milijardi eura, a otprilike 4,7 milijardi eura iznosio je i robni uvoz.

Slovenija je u prva dva mjeseca ove godine ostvarila suficit u robnoj razmjeni s inozemstvom u iznosu od 44,6 milijuna eura.

Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je, pak, 101 posto, podaci su slovenskog statističkog ureda.

Privremeni podaci za cijelu prošlu godinu pokazuju da je slovenski izvoz u 2017. godini iznosio 28,2 milijardi eura, što je 13 posto više nego u 2016. godini, dok je uvoz rastao za 14,3 posto i iznosio je 27,6 milijardi eura.

Najveći izvoznici u prošloj godini bili su tvornica automobila Revoz (u vlasništvu Renaulta), a slijede farmaceutske tvrtke Krka i Lek te proizvođač kućanskih aparata Gorenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:15