BRZO DOBILI ODGOVOR

'SMANJITE SUFICIT PREMA SAD-u za 100 MILIJARDI DOLARA' Nakon najava carina, Bijela kuća novim zahtjevom opet razljutila Kineze

 Leah Millis / REUTERS

Nakon objave prijedloga carina koje „ciljaju“ na kinesku informatičku opremu i telekomunikacijske uređaje u vrijednosti 60 milijardi dolara, pritisci Trumpove administracije na Kinu ne prestaju. Iz Bijele kuće u srijedu su poručili da od Kine traže plan kojim bi smanjili suficit koji ostvaruju trgovanjem s Amerikom za 100 milijardi dolara, prenosi Reuters.

Kineski trgovinski suficit s Amerikom u 2017. godini iznosio je 276 milijardi dolara što čini dvije trećine ukupnog trgovinskog suficiti koji Kina ostvaruju diljem svijeta. S druge strane, Amerika, za istu godinu, prijavljuje rekordni deficit u trgovanju s Kinom u iznosu od 375 milijardi dolara.

Uz tu trgovinsku neravnotežu, predsjednik Trump Kinu optužuje i za krađu intelektualnog vlasništva pozivajući se na Trgovinski zakon iz 1974. godine, članak 301. koji mu daje ovlasti da poduzme sve potrebne mjere ako strana vlada krši trgovinski sporazum i to čini na teret američke trgovine.

U priopćenju se ne otkriva na koji bi način Kina trebala „srezati“ svoj trgovinski suficit. U Reutersu šaljivo predlažu da Kina poveća uvoz američkih proizvoda poput soje i zrakoplova ili da jednostavno smanje proizvodnju čelika i aluminija.

Kineska reakcija nije izostala. „Ako Amerika želi smanjiti svoj trgovinski deficit, mora natjerati Amerikance da više rade i provesti reforme u skladu s međunarodnim zahtjevima tržišta“, napisao je kineski Global Times, službeno državno glasilo i zaoštrili retoriku upozoravajući Ameriku da se sposobne zemlje neće klanjati Americi i ako trgovinski rat izbije “usuglašavanje neće biti opcija“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:26