SVJETSKA TRŽIŠTA

SNAŽAN RAST AZIJSKIH BURZI Ulagače na Dalekom istoku ohrabrio je snažan rast cijena dionica na Wall Streetu u petak

Ilustracija, rast Nikkeija
 Profimedia, Newscom

Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica snažno porasle jer je ulagače ohrabrilo izvješće koje pokazuje da zapošljavanje u SAD-u raste, dok je inflacija nejaka, što je umanjilo strahovanja od ubrzanja tempa povećanja kamata američke središnje banke.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 1,3 posto, ojačavši treći dan zaredom.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks porastao 1,4 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji, Singapuru, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0,5 i 1,4 posto.

Azijske ulagače ohrabrio je snažan rast cijena dionica na Wall Streetu u petak, nakon izvješća koje pokazuje da u SAD-u snažno raste zaposlenost, što znači da gospodarstvo stabilno raste, dok je inflacija nejaka.

U veljači je broj zaposlenih porastao za 313.000, više nego što se očekivalo, dok je plaća po satu porasla samo 0,1 posto, nakon 0,3-postotnog rasta mjesec dana prije.

Prije mjesec dana, upravo je taj podatak o rastu satnice za 0,3 posto izazvao oštar pad burzovnih indeksa jer je potaknuo strahovanja od jačanja inflacije, što bi moglo navesti američku središnju banku na ubrzanje tempa povećanja kamata. No, sada su ta strahovanja smanjena.

Dobro raspoloženja na tržištima zahvaljuje se i splašnjavanju bojazni od trgovinskih ratova nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump prošloga tjedna potpisao odluku o uvođenju carina na uvoz čelika i aluminija, no najavio i niz mogućih izuzeća.

Među zemljama izuzetim od carina mogla bi se naći i Australija, pa su jutros snažno porasle cijene dionica tamošnjih rudarskih kompanija.

Pozitivno na tržišta utječe i ublažavanje tenzija između SAD-a i Sjeverne Koreje, nakon prošlotjedne vijesti da će se Trump do svibnja sastati sa sjevernokorejskim vođom.

Uz nastavak rasta cijena dionica, jutros su dodatno porasle i cijene nafte. Nakon što je prošloga tjedna ojačala više od 1 posto, jutros je cijena barela na američkom tržištu porasla 6 centi, na 62,10 dolara.

Na londonskom je tržištu, pak, barel poskupio 7 centi, na 65,56 dolara.

A na valutnim je tržištima dolar jutros izgubio dio dobitaka od petka, kada je znatno ojačao nakon izvješća o zapošljavanju u SAD-u.

Jutros se dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće oko 89,97 bodova, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 90,20 bodova.

Pritom je cijena američke valute prema japanskoj skliznula sa 106,75 jena, koliko je iznosila u petak, na 106,40 jena. Dolar je ponešto oslabio i prema europskoj valuti, pa je tečaj eura porastao s 1,2305 na 1,2320 dolara.

Na europskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica porasle, nastavljajući uspon od prošloga tjedna, jer su ulagače ohrabrili podaci koji pokazuju da američko gospodarstvo stabilno raste, bez jačanja inflacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 10:30