VELIKA ANALIZA

SPAJANJA I PREUZIMANJA - NA PUTU PREMA REKORDNOJ GODINI Sve više proizvoda i usluga bit će pokretano umjetnom inteligencijom

Za Abertis, španjolskog upravljača autocesta, Hochtief i Atlantia spremni su ponuditi 18,2 milijardi eura
 Profimedia, SIPA USA

Iako je tekuća godina tek u prvom tromjesečju, analize tijeka transakcija preuzimanja i spajanja (eng. mergers and acquisitions, dalje M&A) pokazuju da bi se vrijednost istih na svjetskoj razini u 2018. godini mogla popeti na 3,2 bilijuna dolara prema izvješću tvrtke Baker McKenzie. Za razliku od tekuće godine M&A aktivnosti u 2017-oj godini iznosile su 2.6 bilijuna dolara, najniže od 2013. godine i znatno niže od 3 bilijuna zabilježenih u 2015. i 2016. Ako se ostvari previđenih 3,2 bilijuna dolara transakcija, to će biti porast kakav nije viđen od početka ekonomske krize 2007. godine.

Pružatelj financijskih informacija Intralinks, tako predviđa porast broja spajanja i preuzimanja u prvom tromjesečju 2018. za 2 posto kao i rast aktivnosti u tri od četiri svjetske regije. Najveće povećanje očekuje se u Aziji i Pacifiku i to za čak 14 posto, zatim u regijama Europe, Srednjeg Istoka i Afrike i Latinske Amerike u kojima se očekuje rast aktivnosti od 6 posto, dok je samo u Sjevernoj Americi predviđeno je smanjenje aktivnosti M & A u odnosu na proteklu godinu, prema izvješću Intralinksa.

Iako se prema analizama očekuje smanjenje M&A aktivnosti u odnosu na proteklu godinu, SAD i dalje zadržava vodeće mjesto u izboru investicijske destinacije. Odmah iza SAD –a nalazi se Kina a ukupni poredak top 10 destinacija za investiranje u području preuzimanja i spajanja izgleda ovako: 1. SAD, 2. Kina, 3. Ujedinjeno Kraljevstvo, 4. Njemačka, 5. Australija, 6. Kanada, 7. Francuska, 8. Brazil, 9. Indija, 10. Japan.

Ipak, unatoč pozitivnim izvješćima dio analitičara je oprezan u prognozama rasta spajanja i preuzimanja. Analitičarka Mergermarketa, Elizabeta Lim kaže da je trenutna neizvjesna politička i regulatorna okolina imala utjecaja na 'megamergere'. Tvrtke koje se žele baviti velikim sporazumima, zadržavaju se ako vide da okolina nije čista prije no što potroše vrijeme, novac i napor kako bi došli do zaključka da ih regulacija sprečava da sklope kasnije ponude. Pitanja kao što su tekući pregovori o Sjevernoatlantskom sporazumu o slobodnoj trgovini – NAFTA-i te druga politička i gospodarska događanja okosnice su koje stvaraju zabrinutost dijela analitičara .

Analiza prema sektorima i regijama

Analizirajući predviđene aktivnosti unutra pojedinih sektora, Intralinks očekuje da će sektor zdravstvenih usluga sklopiti najviše ponuda. "Spajanja i preuzimanja u zdravstvenom sektoru globalno su vrlo aktivna u gotovo svakoj regiji, uključujući Sjevernu Ameriku, gdje doduše očekujemo malo pada", tvrdi Philip Whitchelo, potpredsjednik strategije i marketinga proizvoda iz Intralinksa.

Mergermarket, međutim, stavlja naglasak na sektor potrošnih dobara, nazvavši ga najzanimljivijim sektorom za 2017. Primjer je Amazonova akvizicija Whole Foodsa u 2017.

Međutim, vodeći pokretač M & A aktivnosti u protekloj godini bila je digitalizacija poslovanja, prisutna u sektorima kao što su potrošna dobra, energija, rudarstvo i biotehnologija, a taj trend će se nastaviti i dalje, slažu se iz Intralinksa i Mergermarketa. „Teme poput umjetne inteligencije (eng. artificial intelligence), privatnosti podataka i suvereniteta podataka imat će dubok utjecaj na aktivnosti spajanja i preuzimanja i u tekućoj godini“, tvrdi Whitchelo „M&A sporo rastuća industrija u kojoj nije bilo mnogo promjena u posljednjih 20 ili 30 godina, sada se umjetna inteligencija (AI) koristi za ubrzavanje stvari kao što su npr. due diligence analiza te se može očekivati sve više proizvoda i usluga pokretanih umjetnom inteligencijom kako bi zadovoljili potrebe za M&A tržišta u budućnosti“, nastavlja.

Analizirajući pak M&A aktivnosti prema regijama , Europa koja inače često kasni u usporedbi sa SAD-om, glede spajanja i akvizicija pokazala se protekle godine kao najvažnije mjesto te se ujedno nalazi na šestogodišnjem vrhuncu, pridonoseći 27 posto ukupnih M&A aktivnosti. U 2017. godini objavljeno je 680 milijardi dolara akvizicija usmjerenih na europske tvrtke, navodi Bloomberg. "Europa prolazi kroz razdoblje ekonomskog oživljenja i to će se nastaviti i 2018. godine, makroekonomski uvjeti podupiru M & A aktivnost". izjavio je William Rucker, glavni izvršni direktor tvrtke Lazard Ltd. u Ujedinjenom Kraljevstvu. Rezultati istraživanja Ernst & Young-a u kojem je sudjelovalo više od 140 izvršnih direktora iz središnje i jugoistočne Europe, su pokazali kako u 2018. godini očekuju stabilan rast korporativnih prihoda, bolju dostupnost kredita i učinkovitije vrednovanje kapitala na globalnoj i lokalnoj razini. Prema istraživanju, 22 posto ispitanika istaknulo je upravo aktivnosti spajanja i preuzimanja te zajednička ulaganja i saveze kao priliku za širenje svog poslovanja i rast pri čemu 80 posto izvršnih direktora svoja ulaganja usmjerila u telekomunikacije, 70 posto njih bi ulagalo u tehnologiju, dok bi 69 posto ispitanika ulagalo u biomedicinske projekte, a s geografske točke gledišta voljni su ulagati u SAD, Grčku, Tursku, Češku i Rumunjsku.

Aktivnosti spajanja i preuzimanja u Europi predvodi Španjolska. Ponude koje uključuju španjolske tvrtke u 2017. godini iznosile su gotovo 115 milijardi dolara, što je najviše u desetljeću, prema podacima Bloomberga. U utrci za Abertis, španjolskog upravljača autocesta, Hochtief i Atlantia spremni su ponuditi 18,2 milijardi eura, a Cerberus Capital Management LP potrošit će 4,7 milijarde dolara na imovinu nekretnina španjolske banke Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA.

Bez obzira na previranja u Ujedinjenom Kraljevstvu uzrokovana planiranim izlaskom zemlje iz Europske unije, zabilježen je porast M&A aktivnosti od 9,5 posto na 176 milijardi dolara protekle godine. „Iako je tempo gospodarskog rasta u bliskoj budućnosti usporava, i pregovori s Europskom unijom još uvijek su neizvjesni, otvorenost Velike Britanije za dogovore dovela je do toga da je ona treće po veličini tržište M & A u 2017. godini. To se posebno odnosi na sektor potrošačkih proizvoda, financijskih usluga, tehnologije i industrije. Te tvrtke, s njihovim globalnim dosegom, nastavit će biti privlačni ciljevi, ali će također biti u potrazi za proširenjem tržišta putem akvizicija“, rekao je Luca Ferrari, šef M & A za Europu, Bliski istok i Afriku u Bank of America Corp.

Stabilnije gospodarske perspektive i rastuće povjerenje u Europu potaknule su i aktivnost spajanja i preuzimanja, dok je u SAD-u neriješena bitka za smanjenje stope poreza na dobit doprinijela nižim aktivnostima dotad vodeće zemlje u M &A području. Vrijednost najavljenih poslova u Sjevernoj Americi u iznosu 1.1 bilijuna dolara protekle godine predstavlja najnižu razinu od 2013. godine.

Sjedinjene Države pak zadržavaju vodeću poziciju u izboru investicijske destinacije, iako je politička neizvjesnost u središtu pažnje. Samo tri američke ponude vrijedne više od 30 milijardi dolara objavljene su 2017. godine - sve od rujna. CVS Health Corp čekao je do prosinca kako bi objavio ugovor o 68 milijardi dolara za kupnju tvrtke Aetna Inc. Ponuda tvrtke Broadcom za Qualcomm Inc., vrijedna 105 milijardi dolara, mogla bi biti rekordna ako se ostvari.

Očekivano poboljšanje izgleda u najvećem svjetskom gospodarstvu u 2018 godini kao i uspostavljena praksa inovacija čimbenici su koji čine imovinu SAD-a atraktivnom za kupce u inozemstvu. Unutar zemlje, aktualni nedostatak aktivnosti mogao bi se pripisati čekanju predloženih poreznih reformi i repatrijacije. Regulatorne zabrinutosti mogu biti još jedan čimbenik, no one bi trebale biti riješene u 2018, te se može očekivati da će SAD nastaviti aktivnost spajanja kroz niz sektora, posebno u tehnologiji i potrošačkim proizvodima te industriji maloprodaje.

U tijeku je evolucija tržišta M & A u Kini. Korporativna kultura koja brzo sazrijeva pokretač je dogovora. Pad vrijednosti izvangraničnih M & A aktivnosti nadomješten je velikim povećanjem domaćih kombinacija, diverzifikacija i strateškog restrukturiranja. Iako su Kineske izvangranične aktivnosti nedavno usporile, potaknute propisima o kontroli kapitala, dugoročni izgledi i dalje ostaju pozitivni. Prijelaz gospodarstva na proizvodnju proizvoda visoke kvalitete i potrošački vođenih usluga će također otvoriti vrata za dogovore. Kineske će tvrtke tražiti mogućnosti poboljšanja kapaciteta financijskih usluga. Također će se nastaviti favoriziranje„IP-rich industrija“ (intelektualno vlasništvo) i tehnologije. Moglo bi doći do povećanja join-ventura i savezništva, s inozemnim tvrtkama koje žele dotaknuti u kineski rast.

Na kraju možemo zaključiti da je došlo do intenziviranja M & A aktivnosti tijekom posljednje tri godine na koje su se tvrtke odlučile u cilju povećanja prihoda i dobiti. Niske kamatne stope u posljednjih par godina omogućile su tvrtkama da jeftinije zadužuju. Niska inflacija, također je doprinijela povećanju aktivnosti spajanja i preuzimanja, a prema početku tekuće godine 2018 bi u analiziranom području mogla oboriti sve rekorde.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:51