POSAO STOLJEĆA

SPAJANJE AGROKORA I MERCATORA Čega će se Todorić odreći da bi mogao preuzeti slovenski lanac?

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja pokrenula je postupak ocjene dopuštenosti koncentracije
 Damir Krajač/CROPIX

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) pokrenula je ocjenu dopuštenosti koncentracije Agrokora i Mercatora pa bi se, ne dogodi li se nešto nepredviđeno, za najviše tri mjeseca trebalo znati pod kojim će uvjetima Agrokor preuzeti Mercator.

Informaciju o pokretanju postupka dopuštenosti spajanja Agrokora i Mercatora AZTN je objavio jučer. Sam postupak pokrenut je 21. studenoga. Prethodno, preciznije 28. listopada, AZTN je zaprimio potpunu prijavu koncentracije, nakon čega je objavljen javni poziv svim zainteresiranima da dostave svoja mišljenja i primjedbe.

Ocjena je hrvatske antimonopolske agencije da će Agrokorovo preuzimanje Mercatora imati značajne učinke na tržišno natjecanje, pa ga nije moguće odobriti bez određenih uvjeta. Naime, kombinacija Agrokor plus Mercator na dijelovima hrvatskog maloprodajnog tržišta rezultirala bi tržišnim udjelom iznad 40 posto.

To se posebno odnosi na Zagreb i okolicu. Stoga su iz AZTN-a poručili kako od Agrokora očekuju da se ‘riješi’ dijela svoje maloprodajne mreže na području ‘problematičnih’ županija, odnosno da ponudi mjere koje će umanjiti negativne učinke koncentracije na tržištu. Na Agrokoru je sada da ponudi mjere koje će mu omogućiti nesmetano preuzimanje Mercatora, poručuju iz AZTN-a.

Zeleno svjetlo AZTN-a potrebno je da bi Agrokor ostvario svoj cilj preuzimanja Mercatora. Ta će akvizicija dodatno ojačati jedan od najvećih hrvatskih, ali i regionalnih koncerna. S druge strane, slovenski maloprodajni lanac već se dugo nalazi u problemima i vapi za svježim kapitalom. Agrokor dugo pokazuje interes za njegovim preuzimanjem i sada mu je ono nadohvat ruke.

- Kao što se vidi iz objave, vezano uz zahtjev za odobravanje koncentracije poduzetnika Agrokor i Mercator, postupak je u tijeku i mi ga ne bismo komentirali - kratko su nam rekli u Agrokoru.

Sukladno kupoprodajnom ugovoru, koji je s konzorcijem 12 prodavatelja potpisan u lipnju, Agrokor je spreman platiti 240 milijuna eura za 53,12 posto donica Mercatora, odnosno 120 eura po dionici Mercatora. Kada bude završeno, bit će to jedno od najvećih hrvatskih ulaganja u inozemstvu. No, očekivanja od tog posla nisu velika samo u Agrokoru, jer se od akvizicije očekuje i da ojača gospodarske odnose i suradnju Hrvatske i Slovenije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:09