Svjetska banka

Sporazum o klimi i privatni biznis: Prilika za ulaganja u vrijednosti od 23 bilijuna dolara za zemlje u razvoju

Slogan "1,5 stupanj": Porast prosječne svjetske temperature treba ograniči na 1,5 °C
 Charles Platiau / REUTERS
Zemlje u razvoju mogu ostvariti klimatske ciljeve na koje su se obvezale Pariškim sporazumom aktiviranjem bilijuna američkih dolara privatnih ulaganja u kombinaciji s reformama koje bi potakle države, ocjenjuje se u novom izvješću IFC-a, investicijske ruke Svjetske banke.


- Ključ za borbu protiv klimatskih promjena u rukama je privatnog sektora. Privatni sektor ima inovacije, financijska sredstva i instrumente. Možemo pomoći da se aktivira više privatnih investicija, ali za to su potrebne i državne reforme, kao i inovativni poslovni modeli - ocijenio je Philippe Le Houérou, generealni direktor IFC-a.

Izvješće IFC-a navodi sedam područja koja mogu imati presudnu ulogu u poticanju ulaganja privatnog sektora u ekološki održive projekte. Radi se o investicijama u obnovljive izvore eneregije, potom u skladištenje energije i solarnu energiju, kao i u poljoprivredu, ekološke zgrade, ekološki gradski prijevoz i vodoospkrbu i kanalizaciju, kao i u bolje upravljanje otpadom. U izvješću se procjenjuje da bi samo ulaganja u obnovljive izvore energije do 2040. mogla porasti na 11 bilijuna USD, dok bi investcicije u ekološke zgrade di 2025. mogle doseći 3,4 bilijuna USD.

IFC je od 2005. u klimatske projekte uložio 18,3 milijardi USD vlastitih sredstava te mobilizirao dodatnih 11 milijardi USD od drugih ulagača. Procjena je IFC-ja da bi realizacija Pariškog sporazuma mogla otvoriti prilike za ulaganja u vrijednsoti od 23 bilijuna USD za 21 zemlju u razvoju, stoji u izvješću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:47