'EKONOMSKI RAT'

SRBI ZBOG SPORNOG PRAVILNIKA UVELI PROTUMJERE KOJIMA HRVATSKOJ ŽELE IZAZVATI NESAGLEDIVE POSLJEDICE 'Hrvatski nas poduzetnici već u panici zovu'

 Profimedia, CROPIX

Srbija je od jučer, pored voća i povrća, rigoroznim kontrolama podvrgnula i sve druge proizvode iz Hrvatske, zbog čega ih neće biti na tržištu u sljedećih 30 dana, koliko traje ta procedura, doznaje Blic.

Drugim riječima, srpska carina dobila je zadatak da uz fitosanitarne i veterinarske provjere radi i laboratorijske analize svih proizvoda, pa je zbog dužine okončanja njihovih provejra, a to je mjesec dana, izvjesno da mnogi proizvodi neće završiti na policama, već na skladištima, pojašnjava Blic.

To je odgovor srpskih vlasti na odluku hrvatskog Ministarstva poljoprivrede, koje je 15. jsrpnja povećalo uvoznu carinu na voće i povrće koje dolazi iz zemalja koje nisu članice EU. Ovaj scenarij primenjivat će se sve dok se ne oglasi Europska komisija, odnosno ne suspendira hrvatska mjera, koja je, kako tvrde u Srbiji, suprotna Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Izvor Blica iz srpske carine tvrdi da je ovo vrlo suptilna kontramjera prema Hrvatima, koja nije suprotna SSP, a koja će nanijeti nesagledivu štetu Hrvatskoj.

- Treba znati da je Uprava carina dobila nalog prije 10 dana da ovakvim mjerama podvrgne voće i povrće hrvatskog porijekla. To se i radi, ali vlast to nije željela javno objavljivati. Mnogo je hrvatskog voća i povrća propalo jer nije u stanju izdržati dužinu inspekcijske i laboratorijske procedure. Od jučer je nalog da se rigoroznim veterinarskim, fitosanitarnim i laboratorijskim analizama podvrgnu svi hrvatski proizvodi. Riječ je o mesu, mlijeku, sladoledu i drugim namirnicama. Dakle, nema ulaza u Srbiju dok se sve te analize ne obave. One traju 30 dana i toliko neće biti u prometu hrvatske robe. To znači da voće i povrće propada. Što se tiče mesa, mesnih prerađevina, mlijeka, sladoleda, koji su trebali završiti na policama, trgovinski lanci ostaju bez njih - objašnjava sugovornik Blica iz srpske carine.

On dodaje da je cijeli scenarij oko kontramjera osmišljen u srpskom Ministarstvu poljoprivrede, a da je Uprava carine samo izvršitelj.

- Ovakva naša reakcija će silno zaboljeti Hrvate. Njihovi gospodarstvenici intenzivno zovu i traže način kako da im ne propadne roba, ali lopta je u njihovom igralištu. Moraju biti svjesni da Srbija neće olako prijeći preko ovakvih neprimjerenih carina na uvoz voća i povrća. Vidjet ćemo što će se događati sljedećih dana jer se očekuje da se Europska komisija oglasi. Ako se to ne dogodi, mi nastavljamo sa scenarijom koji je definiran u Ministarstvu poljoprivrede pa ćemo vidjeti tko će imati veću štetu. Hrvatska kao da je namjerno započela ovaj ekonomski rat, koji neće nikome dobro donijeti - tvrdi Blicov izvor, koji pritom ne spominje mogućnost da na ovakve mjere i Hrvatska uvede svoje kontramjere sa sličnim efektom na proizvode iz Srbije.

Srpski ministar poljoprivrede Branislav Nedimović indirektno je potvrdio saznanja Blica.

- Dok ne promijene svoju odluku o uvećanim nametima za srpsko voće i povrće, nema razgovora. Mi svoje mjere provodimo u cilju zaštite naše države - kaže Nedimović za Blic.

Hrvatsko ministarstvo poljoprivrede donijelo je u srpnju novi pravilnik kojim su uvodi kontrola većeg broja vrsta voća i povrća koje se uvozi iz trećih zemalja nego dosad, a naknada za inspekcijski nadzor povećava s 90 na 2000 kuna. Na najnovije informacije iz Srbije u Hrvatskoj zasad nema službenih reakcija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:25