Analitičar Hrvoje Stojić:

'Stigao je jasan signal da je era rekordno jeftinog novca prošla. Moramo paziti da se ne zaigramo i propustimo priliku za smanjenje premije na rizik'

Hrvoje Stojić, Addiko banka
 Ranko Šuvar / CROPIX

„To je vrlo jasan signal da je era rekordno jeftinog novca iza nas“, komentirao je Hrvoje Stojić, direktor odjela ekonomskih istraživanja Addiko banke, jučerašnju odluku američke središnje banke o povećanju kamata, kao i najavu da će povećanja biti još nekoliko tijekom iduće godine.

Hrvatsku u ovoj godini očekuje refinanciranje duga od oko 27 milijardi kuna, pa smo pitali Stojića što to znači za planove ministra financija Zdravka Marića.

„Definitivno nećemo naše dolarske obveznice refinancirati u dolaru“, kaže Stojić, te dodaje kako se vidi i da je na dugoročne eurske prinose porastao pritisak.

Ministar Marić će se, očito, za početak morati okrenuti domaćem financijskom tržištu.

Kako je jučer rekao gostujući u emisiji na Hrvatskom radiju, već u veljači stiže domaća obveznica na naplatu od 5,5 milijardi kuna, krajem travnja međunarodna od 1,5 milijardi dolara, a onda krajem studenoga još 4 milijarde, a to su, kako je rekao Marić, "samo ona veća dospijeća".

„Evidentno je da kuna postaje sve atraktivniji instrument financiranja i država će gledati da dio dolarskog duga zamijeni kunskim instrumentom“, kaže nam Stojić, dodajući kako je trenutno na domaćem tržištu višak likvidnosti oko 11 milijardi kuna.

„Može se odraditi relativno povoljno domaće izdanje, i to čim prije, kad prođe volatilnost koja je sada povećana zbog odluke Feda“, napominje. Izlazak na vanjsko financijsko tržište će, dakle, malo pričekati dok se uvjeti ne stabiliziraju.

Napominje, međutim, kako Hrvatska treba jako paziti da se u idućoj godini ne zaigra oko javnih financija jer je dosad imala jake adute da popravi svoj kreditni rejting.

„Sad smo se opet našli na početku fiskalne ekspanzije“, kaže, dodajući kako državni proračun za 2017. još nije niti izglasan, a već se s naziru akcije u smjeru rebalansa zbog izglednog povećanja mase plaća i zbog zakona o braniteljima.

„U končanici bi trebali paziti da se ne zaigramo previše jer ćemo propustiti priliku da si smanjimo premiju na rizik“, naglašava Stojić, a u Europskoj uniji smo po tome odmah iza Grčke i Cipra.

„Referentne kamatne stope više neće padati. Daljnje obaranje cijene financiranja u Hrvatskoj leži u domeni našeg domaćeg menadžmnta, da nastavimo sa stabilizacijom javnih financija“, zaključuje Stojić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:02