KRIZA U EUROZONI

Susjedima prijeti grčki scenarij: I Slovenija će zatražiti hitnu financijsku pomoć od Europske Unije?

Državni fondovi morali su dokapitalizirati Novu ljubljansku banku sa 61 milijunom eura
Janez Jansa, Slovenian Prime Minister, candidate speaks during the debate about his mandate as Prime Minister in Ljubljana, on January 28, 2012. Slovenian parliament votes on the appointment of former premier Janez Jansa as prime minister at the head of a centre-right coalition promising to repair the eurozone member's public finances, boost growth and get recent credit rating downgrades reversed. AFP PHOTO Jure Makovec
 Jure Makovec

Europska komisija danas nije isključila mogućnost da će Slovenija zatražiti financijsku pomoć iz europskih fondova za stabilnost, no naglasila je da molbu još nije primila i da je ne očekuje uskoro.

- Na ovoj točki nema novog razvoja događaja. U kontaktu smo sa Slovenijom. Nismo dobili molbu pa drugih komentara nemamo - rekao je glasnogovornik Komisije Olivier Bailly, ali i dodao da u Bruxellesu smatraju da se ni jedna mogućnost ne može isključiti.

U svjetskim se medijima Slovenija sve češće spominje kao država koja bi mogla postati šesta članica eurozone kojoj će biti nužna financijska pomoć, nakon što su državni fondovi morali dokapitalizirati Novu ljubljansku banku sa 61 milijunom eura. Agencija Bloomberg piše da to neće biti kraj spašavanja slovenskih banaka jer bi financijsku injekciju mogle zatrebati i Nova kreditna banka Maribor i Abanka Vipa.

Slovenski premijer Janez Janša prije nekoliko je dana u Bruxellesu pokušao smiriti situaciju porukom da “Slovenija trenutačno nije u opasnosti da zatraži pomoć” - no takve su izjave, i samo nekoliko dana prije nego što bi pomoć ipak zatražile, dolazile i iz Irske, Portugala i Španjolske.

Strani mediji istovremeno citiraju Janšinu izjavu od prošlog tjedna, da Sloveniji prijeti “grčki scenarij”, kojom se poslužio da bi optužio opoziciju za neodgovorno ponašanje jer odbija podržati promjene Ustava, kojima bi se uz pomoć “zlatnog fiskalnog pravila” ograničilo zaduživanje države, a uvele bi se i odredbe koje bi otežale raspisivanje referenduma za rušenje vladinih reformi. Janša i njegovi ministri i prije su prijetnjama “grčkim scenarijem” ili “prisilnom upraviteljima iz EU” pokušavali građane pripremiti na prihvaćanje mjera štednje ili reformi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:23