PROBLEMATIČNE BROJKE

TEŽAK POLOŽAJ Više od četvrtine umirovljenika u riziku od siromaštva, omjer mirovine i plaće među najgorima u EU

 Arhiva CROPIX

Najnoviji podaci Europske komisije o životnom standardu u EU, kako ih prenosi T-portal, upozoravaju kako se 26,5 posto hrvatskih građana starijih od 65 godina nalazi na pragu siromaštva. To je, prema istome izvoru, gotovo duplo više starijih osoba u riziku od siromaštva u Hrvatskoj nego što je europski prosjek (14,7 posto), čime se svrstavamo među šest socijalno najugroženijih nacija unutar EU.

Udio umirovljenika u riziku od siromaštva jedan je od tri kriterija u pripadajućoj analizi Europske komisije o stanju mirovinskih sustava članica Unije. Druga dva su omjer mirovine i plaće korisnika mirovine prije umirovljenja te vrijeme uživanja mirovine.

I po druga dva kriterija Hrvatska spada među ugroženije članice Unije kada je u pitanju životni standard građana starijih od 65 godina. U nas je omjer mirovine i plaće prije umirovljenja 55 posto udjela mirovine u plaći. Potonji pokazatelj samo je u Litvi (49 posto udjela mirovine u plaći), Estoniji (49,2 posto) i Češkoj (52,2 posto) niži nego u Hrvatskoj, kada se promatraju članice EU.

Ono što hrvatske radnike mora još više zabrinjavati su projekcije koje Europska komisija u istoj analizi iznosi za 2053.godinu. Omjer mirovine i plaće prije umirovljenja u Hrvatskoj bit će za 35 godina još nepovoljniji nego što je sada slučaj i iznosit će 43,5 posto.

S druge strane, u brojnim članicama Unije doći će do povećanja omjera mirovine i plaće prije umirovljenja u korist mirovina – u Litvi, primjerice, s trenutnih 49 na 71,3 posto tijekom 2053.. U susjednoj Sloveniji, gdje je trenutni odnos mirovine i plaće prije umirovljenja 55,4 posto, za 35 godina omjer bi se trebao popraviti na 60,9 posto.

Trenutno prosječno uživanje u mirovini naših umirovljenika je 19 godina i spada među prosječne u EU, no taj će se podatak pogoršati kada se produlji radni vijek do 67.

Zbog svih spomenutih parametara, Europska komisija ocjenjuje da je hrvatski mirovinski sustav opterećen brojnim problemima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 03:51