VLADA NAŠLA KUPCA

Tko je moćna turska obitelj Caliskan koja kupuje Dinu?

Novac za plaće radnicima Dina-petrokemije i Diokija osigurat će turska korporacija Caliskan, čime je napokon poznat konačni kupac petrokemijske industrije na Krku

Novac za plaće radnicima Dina-petrokemije i Diokija osigurat će turska korporacija Caliskan, čime je napokon poznat konačni kupac petrokemijske industrije na Krku. Ministar financija Slavko Linić otkrio je kako baš Caliskan stoji iza švicarske tvrtke United Energy Commodites zbog koje već nekoliko tjedana traju rasprave o tajnovitom kupcu Dine.

Švicarska tvrtka

- Caliskan stoji iza švicarske tvrtke, a od svih domaćih i inozemnih agencija koje smo konzultirali dobili smo podatke da se radi o ozbiljnoj obiteljskoj korporaciji koja u svojem sastavu ima 15 tvrtki. Stoga se radi o kvalitetnom investitoru s ozbiljnim namjerama - rekao je ministar Linić.

Prema službenoj internetskoj stranici, tvrtka Caliskan bavi se brodskim prijevozom, rudarenjem, energijom i uzgojem stoke. Vlada je na sjednici u četvrtak ovlastila Minstarstvo financija da ministar Slavko Linić potpiše Vladino jamstvo u korist Zagrebačke banke od 20 milijuna eura, od čega će pet milijuna eura odmah ići za plaće, a preostalih 15 za pokretanje proizvodnje u Dini.

- Naš je najveći interes radnicima dati šest zaostalih plaća i pokrenuti proizvodnju u Dini - rekao je Linić. Dodao je da nije bilo komplikacija oko davanja jamstva jer tvrtka posluje s bankom koja je u sastavu talijanske grupacije Unicredit, u čijem je sastavu i Zagrebačka banka. Novi vlasnik će u Dini morati pokrenuti proizvodnju do najkasnije 1. listopada, a na sebe će preuzeti i dugove prema ostalim vjerovnicima u iznosu od 61,2 milijuna eura, čulo se na Vladi. Linić je istaknuo da će HEP riješiti dug prema Hypo banci kupnjom zemljišta za gradnju LNG terminala koji iznosi 23,5 milijuna eura.

Zahvala Liniću i Čačiću

Premijer Zoran Milanović zahvalio je Liniću i prvom potpredsjedniku Radimiru Čačiću na angažmanu oko Dine.

- Zahvaljujem vam što ste se uhvatili rješavanja problema koji ste naslijedili. Cijelo ste vrijeme bili izloženi kritikama iako niste odgovorni za problem. Ako cijela stvar bude funkcionirala, zasluga će biti vaša - rekao je Milanović obraćajući se Čačiću i Liniću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:42