IZVJEŠĆE AGROKORA ZA PROŠLU GODINU

Todorićev koncern ostvario 29,6 mldr. kuna prihoda: Svake sekunde u kasu se slije 919 kuna

Koncern Agrokor u prošloj je godini od prodaje uprihodio ukupno 29,05 milijardi kuna ili 9,4 posto više nego prethodne godine, pokazuje konsolidirano izvješće te kompanije. U blagajnu Agrokora, u većinskom vlasništvu Ivice Todorića, iz ukupno 55 tvrtki u osam zemalja svake se sekunde prošle godine slijevalo 919 kuna prihoda. Od toga je Agrokor najveći dio, 20,5 milijardi kuna, prodao na domaćem tržištu, a 8,5 milijardi kuna uprihodio je na inozemnom tržištu.

Rast troškova

Agrokor je u posljednjih 15 godina prilično narastao, što se vidi iz podatka da je 1996. godine s 2,4 milijarde kuna prihoda bio peta najveća kompanija u Hrvatskoj. Danas zauzima prvo mjesto po veličini prihoda.

Troškovi su lani, međutim, bili dvije milijarde kuna veći nego 2010. godine pa su prešli ukupnih 27,5 milijardi kuna. Agrokor je na kraju zabilježio 195,1 milijun kuna dobiti ili 21,9 posto više nego u 2010. godini. Za plaće svojih zaposlenika, kojih ima nešto više od 35.000, izdvojio je 2,9 milijardi kuna ili deset posto ukupnih prihoda.

Na internetskim stranicama Zagrebačke burze dosad je objavljeno nekoliko polugodišnjih izvješća njegovih perjanica, ali još uvijek nedostaje izvješće Konzuma. Tvornica ulja Zvijezda u prvih je šest mjeseci ove godine zabilježila prihode u visini od 489 milijuna kuna ili 3,55 posto više nego u istom razdoblju lani. Međutim, dobit Zvijezde pala je 36,4 posto, na 8,73 milijuna kuna.

Dugovi dobavljačima

Jamnica je zabilježila petpostotni rast prihoda koji su u prvih šest mjeseci dosegnuli 566 milijuna kuna, uz rast dobiti od tri posto. Belje je, međutim, zabilježilo pad prihoda od 3,9 posto, na 724,1 milijun kuna. Ledo je zabilježilo pad prihoda od prodaje jedan posto, što u toj tvrtki opravdavaju decentralizacijom nabave trgovačke robe među tvrtkama kćerima. Dobit je istodobno rasla šest posto. Uprava proizvođača sladoleda u petak je predložila da se prošlogodišnja dobit od 126 milijuna kuna preusmjeri u zadržanu dobit, što ta tvrtka čini već godinama.

Ukupne Agrokorove obveze u prošloj su godini iznosile 22,5 milijardi kuna, od čega 14,3 milijarde kuna otpada na kratkoročne obveze među kojima velik dio od 9,67 milijardi kuna otpada na obveze prema dobavljačima koje su 1,3 milijarde kuna veći u odnosu na 2010. godinu. Agrokor, s druge strane, potražuje četiri milijarde kuna, od čega najveći dio od vlastitih kupaca.

Nova ulaganja

Iz koncerna najavljuju da će u sljedećih mjesec dana otvoriti nekoliko novih objekata ukupne vrijednosti 352 milijuna kuna. U petak su otvorene farma krava Mitrovac, farma teladi Karanac i farma svinja Haljevo, vrijedne ukupno 132 milijuna kuna. Koncern je lani dobio 146,7 milijuna kuna poljoprivrednih poticaja, što je 27 milijuna kuna manje nego prethodne godine.

Zadnjeg kolovoškog tjedna očekuje se otvaranje logističko-distributivnog centra Tisak, vrijednog 120 milijuna kuna, a zatim skladišta u luci u Lipovcu, vrijednog 18 milijuna kuna. U prvo bioplinsko postrojenje u Gradecu uloženo je 52 milijuna kuna. Posljednji kolovoški tjedan rezerviran je za otvaranje utovarno-istovarne rampe u luci Vukovar za koju je izdvojeno je 30 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 05:35