Imovina teška 4,75 milijardi kuna

TREĆI MIROVINSKI STUP Sve više poslodavaca uplaćuje na račune zaposlenika u dobrovoljnim fondovima

Izmjenama Zakona o dobrovoljnim mirovinskim fondovima radnici koji se sele u drugu članicu EU moći će i prije 50. godine podići svoju ušteđevinu
 CROPIX

Pred Vladom bi se do kraja mjeseca trebao naći prijedlog izmjena Zakona o dobrovoljnim mirovinskim fondovima, potvrdili su nam iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava.
Iako se izmjenama tog zakona ne uvode značajnije izmjene u treći mirovinski stup, dva su značajna područja u kojima su ipak izgledne promjene. Prva izmjena, kako se može iščitati iz grube verzije zakonskog prijedloga o kojem je upravo završila javna rasprava, odnosi se na onemogućavanje da suradnici osoba osuđenih za kaznena djela imaju kontrolni udio ili rukovodeću funkciju u mirovinskim fondovima, pri čemu će se pojačati i uloga Hanfe u nadzoru. Druga, značajnija izmjena, odnosi se na davanje mogućnosti radniku koji odlazi na rad u drugu članicu EU da i prije navršene 50. godine zatraži isplatu prikupljenih i kapitaliziranih sredstava na svom računu u dobrovoljnom mirovinskom fondu. Radnik na odlasku će tako imati mogućnost izbora između ostajanja u dobrovoljnom mirovinskom fondu u kojem se nalazi i jednokratne isplate dotad prikupljenih sredstava. Cilj je implementacija direktive EU iz 2014., kojom se olakšava mobilnost radne snage unutar Unije. Valja naglasiti da ovakva mogućnost izbora ne vrijedi za one koji ostaju živjeti i raditi u Hrvatskoj. Naime, kako ističu u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, ako bi se takva mogućnost osigurala i za one koji ostaju u zemlji, izgubila bi se sama svrha dobrovoljne mirovinske štednje, a to je dodatni prihod u starosti i bolji životni standard budućih umirovljenika.

Treći mirovinski stup otkad je zaživio razvio se u snažnog igrača hrvatske fondovske industrije. Prema podacima Hanfe, u Hrvatskoj je krajem prošle godine bilo ukupno 27 dobrovoljnih mirovinskih fondova, od čega je osam otvorenih i 19 zatvorenih. Ti su fondovi krajem prošle godine imali ukupno 316.184 člana, a ukupna vrijednost neto imovine kojom su fondovi iz trećeg stupa raspolagali iznosila je gotovo 4,75 milijardi kuna.
I sve više tvrtki uplaćuje novac na račune svojih zaposlenika u dobrovoljnim mirovinskim fondovima. U tome poslodavci vide oblik nagrađivanja svojih radnika. Koristi od toga imaju obje strane: tvrtke zbog tih uplata imaju porezne olakšice, a njihovim zaposlenicima ostaje štednja kojom si u starijoj životnoj dobi mogu “podebljati” primanja.

O starosti svojih radnika brinu i HT, Vipnet i Nestlé

Važnost uplata u treći mirovinski stup za svoje zaposlenike prepoznao je i niz velikih kompanija u Hrvatskoj, od kojih su neke osnovale i vlastite, zatvorene dobrovoljne mirovinske fondove. O detaljima uplata u velikim tvrtkama uglavnom nisu željeli govoriti, no u svima ističu kako im je glavna ideja da nagrade trud zaposlenika i da ih potaknu na štednju za stare dane.
Među velikim tvrtkama koje uplaćuju u treći mirovinski stup za svoje radnike je HT, koji je 2006. osnovao zatvoreni dobrovoljni mirovinski fond, s ciljem da, kako ističu, svojim zaposlenicima u mirovini osiguraju bolje životne uvjete.
"Kao socijalno odgovoran poslodavac, HT je prepoznao važnost poticanja dugoročne štednje za osiguranje boljih životnih uvjeta i sigurniju budućnost svojih zaposlenika prilikom odlaska u mirovinu. Stoga, kroz pokroviteljstvo fonda i njegovim optimalnim prinosima, potiče štednju zaposlenika u trećem mirovinskom stupu, koji je dodatno podržan i državnim poticajnim sredstvima u iznosu od do najviše 750 kuna godišnje, ovisno o ukupnoj godišnjoj uplati u fond", napominju u HT-u.
U Vipnetu nam, pak, kažu da oni u svoj dobrovoljni AZ Vip zatvoreni fond novac na račune svojih zaposlenika uplaćuju još od 2004.
- Riječ je o jednokratnim uplatama s godišnjom periodikom, a iznos je svake godine različit i ovisi o Vipnetovim poslovnim rezultatima. Vipnetove uplate sredstava imaju dvojaku funkciju: s jedne strane, to je još jedna u nizu pogodnosti koje Vipnet omogućava svojim zaposlenicima, a ujedno se radi i o poticanju zaposlenika da aktivno razmišljaju i pripremaju se za treću životnu dob - poručuju iz Vipneta.
Dodaju kako Vipnet od uplata u svoj dobrovoljni fond u financijskom smislu nema izravnu korist, ali da te uplate za njihove zaposlenike predstavljaju dio ukupnog kompenzacijskog paketa koji, osim osnovne plaće, sadrži nizu pogodnosti.
Zatvoreni dobrovoljni mirovinski fond ima i tvrtka Nestlé Adriatic. Njoj je 30. lipnja ove godine, kažu nam u Nestléu, Hanfa izdala rješenje o osnivanju fonda.
- Nestlé zatvoreni dobrovoljni mirovinski fond namijenjen je svim zaposlenicima tvrtke Nestlé Adriatic u Hrvatskoj, a kojima predstavlja pogodnost u vidu dodatnog oblika štednje. Osnivanjem ovog fonda tvrtka nastoji osigurati veću sigurnost svojim zaposlenicima nakon što odu u mirovinu. Svi zaposlenici tvrtke Nestlé Adriatic mogu se pridružiti fondu u bilo kojem trenutku, pristup je dobrovoljan, a dinamika uplata proizvoljna - zaključuju u Nestléu.

ANTONIJA BILOŠ, direktorica Microclime iz Bestovja:

"Zaposlenike nagrađujemo i stimuliramo putem uplata u treći stup"

Antonija Biloš direktorica je tvrtke Microclima iz Bestovja kod Svete Nedelje u Zagrebačkoj županiji. Tvrtku kojoj je na čelu, a koja se bavi prodajom i servisom uređaja za klimatizaciju, osnovao je njezin suprug 2003. godine, a danas zapošljava 20 radnika. Prošlu su godinu zaključili s prihodom od gotovo 32,9 milijuna kuna te su poslovali s dobiti od oko 1,28 milijuna kuna.
- Suprug je završio strojarstvo i prije je radio u jednoj sličnoj tvrtki. Realno, kad smo se odlučili za pokretanje vlastitog biznisa, nismo imali što izgubiti. Dobro poslujemo i nikada nismo požalili što smo se odlučili na takav korak - kaže naša sugovornica.
Od 2015. godine Microclima svojim zaposlenicima uplaćuje novac u treći mirovinski stup. Potez je to kojim su, kaže A. Biloš, htjeli nagraditi svoje zaposlenike. Svakom radniku krajem godine uplate određeni iznos u dobrovoljnu mirovinsku štednju. Iznos, kaže naša sugovornica, ovisi o poziciji radnika u tvrtki, no ni u jednom slučaju nije manji od tisuću kuna. Koristi od tih uplata imaju ne samo zaposlenici, nego i sama tvrtka, budući da uplate u dobrovoljnu mirovinsku štednju nose i porezne olakšice.
- Željeli smo na neki način nagraditi naše zaposlenike i odlučili smo se to napraviti kroz uplate u treći mirovinski stup. Pritom smo se vodili činjenicom da su mirovine male i da će mirovinska štednja našim zaposlenicima, koji su sada uglavnom mladi, u budućnosti itekako koristiti. Uostalom, svi oni na primjerima svojih roditelja, kao i baka i djedova, vide kolike su mirovine i kako se od njih živi - zaključuje A. Biloš.
Dodaje kako su svi zaposlenici Microclime pozitivno reagirali na odluku tvrtke da im uplaćuje u treći mirovinski stup. Na taj način tvrtka im odaje i priznanje za rad te ih stimulira.


PETAR JELINČIĆ, suvlasnik i direktor Sintakse iz Splita:
"Stimulacija se brzo potroši, a ušteđevina za mirovinu ostaje"

Nakon što je završio Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) u Zagrebu, Petar Jelinčić godinama je radio u dvjema tvrtkama koje se bave elektrosustavima. No, 2008. godine odlučio je pokrenuti vlastiti biznis, s kolegom Ozrenom Begom, i to upravo u djelatnosti kojom se dotad bavio. Sada je suvlasnik i direktor tvrtke Sintaksa iz Splita, koja se bavi projektiranjem i isporukom elektrosustava, a u vlasništvu ima i tvrtku Elektrogen. Obje tvrtke zapošljavaju ukupno 60 radnika.
- Nakon što sam stekao potrebno iskustvo, odlučio sam pokrenuti vlastiti biznis. Nikada nisam požalio zbog toga. Dapače - kaže nam Jelinčić, čiji se život i rad odvija na relaciji Split - Zagreb.
Ukupni prihodi Sintakse lani su iznosili oko 30 milijuna kuna. Tvrtka posluje s dobiti, koja je prošle godine iznosila oko tri milijuna kuna.
Takvi poslovni rezultati nesumnjivo su utjecali na Jelinčićevu odluku da za svoje radnike - njih 42, koliko ih je zaposleno u Sintaksi - počne uplaćivati dobrovoljno mirovinsko osiguranje. Prvi je put to učinio prije tri godine i od tada svake godine jednokratno uplaćuje po 1200 kuna na račune svojih radnika u dobrovoljnom mirovinskom fondu. Razmišljao je, kaže, kako da ih nagradi za dobar rad, a odluka je na kraju pala na godišnje uplate u mirovinski fond. Dio "zasluga" za to pripada i poreznim olakšicama, koje država priznaje poslodavcima za uplate u treći mirovinski stup.
- To je jedan vid nagrađivanja zaposlenika u mojoj tvrtki. Na taj način ipak će imati nekakvu ušteđevinu. Doduše, ljudi više vole da ih se nagradi putem, recimo, stimulacije, ali to je novac koji se brzo i lako potroši. Ovako, imat će neku štednju nakon određenog vremena kojom će si moći 'podebljati' mirovinu - objašnjava Jelinčić, koji dodaje kako će svojim zaposlenicima nastaviti uplaćivati u treći mirovinski stup.


ANĐA NEVISTIĆ, voditeljica računovodstva u tvrtki Inspecto iz Đakova:
"Imamo mlade djelatnike i do njihova odlaska u mirovinu na računima će se nakupiti značajan novac"

Tvrtka Inspecto iz Đakova sljedeće godine slavi 20. godišnjicu poslovanja. Pokrenuo ju je 1. kolovoza 1998. godine Ante Nevistić, koji je i direktor tvrtke. Tvrtka se bavi kontrolom hrane, a uskoro u osječkoj Poslovnoj zoni Nemetin otvara novi laboratorij, čija je vrijednost 30 milijuna kuna, od čega je 45 posto osigurano iz fondova EU, dok je ostatak novca osigurala sama tvrtka. Bit će to jedna od najvećih investicija na prostoru Osječko-baranjske županije.
- Sjedište naše tvrtke je u Đakovu, ali laboratorij za kontrolu hrane nam je u Osijeku, a u Osijeku gradimo i novi laboratorij - ističe Anđa Nevistić, supruga vlasnika i voditeljica računovodstva u Inspectu.
Prošle je godine Inspecto imao prihode od oko 14,5 milijuna kuna, a neto dobit mu je iznosila oko 1,3 milijuna kuna. Tvrtka trenutačno zapošljava 83 radnika, no točan broj zaposlenih ovisi o sezonskim poslovima u poljoprivredi, kada se angažira i značajan broj sezonaca i studenata.
Od veljače ove godine Inspecto za stalno zaposlene radnike, one s ugovorom o radu na neodređeno vrijeme, kakvih je 60-ak, uplaćuje dobrovoljnu mirovinsku štednju. Svakom stalno zaposlenom tvrtka svakog mjeseca uplati po 100 kuna, što znači da na godišnjoj razini na račun svakog radnika u dobrovoljnom mirovinskom fondu "sjedne" 1200 kuna, a tvrtka ima pravo na porezne olakšice.
- Željeli smo potaknuti ljude na štednju i odlučili smo se za uplate u treći mirovinski stup. Ovo je tek prva godina plaćanja i naš je cilj da, kako se uvjeti poslovanja budu poboljšavali, raste i iznos mjesečnih uplata - objašnjava Anđa Nevistić.
Dodaje kako namjeravaju nastaviti uplaćivati u treći stup za svoje zaposlenike, pogotovo zato što se uglavnom radi o mladim ljudima.
- Ovo je samo jedan mali znak pažnje prema našim djelatnicima za njihov trud i rad, ali istodobno želimo osvijestiti i potrebu štednje za stare dane. S obzirom na to da imamo vrlo mlade djelatnike, do njihova odlaska u mirovinu prikupit će se značajna sredstva - zaključuje voditeljica računovodstva u Inspectu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 03:51