PODACI HGK

U 15 godina broj kartica povećan za 3,6 puta

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 23.12.2014. u 11:56

Srđan Vrančić/CROPIX

ZAGREB - U Hrvatskoj je u 15 godina broj kartica povećan za 3,6 puta, broj bankomata za pet, a broj EFT POS terminala za više od deset puta, podaci su koje je u utorak objavila Hrvatska gospodarska komora (HGK) navodeći kako se ove godine obilježava 15 godina prikupljanja podataka o kartičnom poslovanju u Hrvatskoj.

Na kraju rujna ove godine u Hrvatskoj je bilo 8,7 milijuna debitnih i kreditnih kartica, što predstavlja rast od 1,6 posto u posljednjih godinu dana.

To je znatno manji rast nego prethodnih godinama, a posebice u godinama prije krize, odnosno do 2008., kazala je pomoćnica direktora Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Vanja Dominović.

Od ukupnog broja kartica, 88,4 posto su debitne i kreditne kartice 26 banaka, a 11,6 posto su kartice dviju kartičnih kuća. Udio chip (pametnih) kartica u ukupnom broju kartica je 92,4 posto.

Od ukupno 1,9 milijuna kreditnih kartica, 45,3 posto su kreditne kartice banaka, a 54,7 posto kreditne kartice kartičnih kuća, navodi se.

Ukupna vrijednost transakcija koje su realizirane u zemlji i inozemstvu karticama izdanim od strane hrvatskih banaka i kartičnih kuća u prvih devet mjeseci ove godine iznosi 89,5 milijardi kuna, što je 4 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Broj transakcija je bio 244 milijuna i veći je za 7,1 posto.

Kartice se najviše koriste za podizanje gotovine u zemlji (60,2 posto od ukupne vrijednosti transakcija), 35,2 posto su transakcije plaćanja u zemlji, a 4,6 posto su transakcije koje su realizirane u inozemstvu.

Na kraju rujna u Hrvatskoj je bilo 4.261 bankomat i svi su s chip tehnologijom. U odnosu na isto razdoblje 2013. to je rast od 3,5 posto.

Također, raste i broj EFT POS terminala. Na kraju rujna bilo je ukupno 101.166 EFT POS terminala, što je 6 posto ili 5.703 terminala više nego godinu dana ranije, što znači da se povećava i broj mjesta na kojima se može plaćati karticama.

Kartica se sve više i češće koristi za plaćanja manjih iznosa na prodajnim mjestima. Prosječna vrijednost po transakciji na EFT POS terminalima u prvih devet mjeseci ove godine bila je 246 kuna, što je za 8 kuna manje nego godinu prije.

Izdvajamo