POVISILI MU RATU

U BJELOVARU TUŽIO BANKU ZBOG KAMATNE STOPE Sud presudio u njegovu korist, banka će mu morati isplatiti više od 20 tisuća kuna

 Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Općinski sud u Bjelovaru u četvrtak je naložio jednoj našoj banci da korisniku kredita u švicarskim francima Blažu S. vrati iznos od oko 2.500 franaka (16.000 kuna) zbog promjenjive kamatne stope koja je ocijenjena nedopuštenom, piše Podravski.hr.

Banka mu također mora isplatiti i kamate na taj iznos te će Blaž S. na kraju sudskog procesa u slučaju pravomoćne presude dobiti više od 20 tisuća kuna. Sud je odredbu iz ugovora u kreditu koji je sklopljen u lipnju 2005. godine, a kojom je ugovorena promjenjiva kamatna stopa proglasio spornom. Kamata je naime u početku iznosila 4,5 posto, ali banka ju je dizala nekoliko puta i na koncu je bila 6,3 posto.

Blaž S. se na sudu pozvao na presude Visokog trgovačkog suda i Vrhovnog suda RH po tužbi udruge Potrošač kojima je utvrđeno da je banka “povrijedila kolektivne interese i pravo potrošača koristeći u ugovorima o kreditima ništetne i nepoštene ugovorne odredbe tako da je ugovorena redovna kamatna stopa koja je tijekom obveze u ugovorima o kreditima promjenjiva u skladu s jednostranom odlukom banke i njezinim interesima”.

Zbog jednostrane promjene kamate na kredit od listopada 2007. do srpnja 2010. godine, kad je Blaž S. odlučio prijevremeno otplatiti preostali iznos kredita, banka je obračunala Blažu S. 2.500 franaka više. Taj iznos, prema presudi Općinskog suda, banka bi sad morala vratiti. I to s kamatama koje teku od srpnja 2010. godine.

Ugovor o namjenskom kreditu zaključen je u srpnju 2005. godine na iznos od 65.000 franaka s rokom vraćanja od 25 godina. Mjesečna rata tad je iznosila 359 franaka, ali četiri godine kasnije taj se iznos popeo na 425 franaka.

Zbog prevelikih rata, Blaž je u srpnju 2010. kreditom druge banke otplatio oko 60.000 franaka preostale glavnice i tako zatvorio svoj kredit. Tužbu protiv banke pak podnio je u srpnju 2015. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:42