OEČKIVANA KONSOLIDACIJA

UBER PRODAJE POSLOVANJE U JUGOISTOČNOJ AZIJI Kupac je tvrtka Grab, Uber će zadržati dio udjela: 'To će nam pomoći udvostručiti planove za rast'

Uberovo vozilo u Singapuru
 Profimedia, Alamy

Američki tehnološki div Uber prodaje svoje poslovanje za posredovanje u uslugama prijevoza i dostave hrane u jugoistočnoj Aziji konkurentskoj tvrtki Grab, što predstavlja daljnje povlačenje iz međunarodnih operacija, nakon što je 2016. tvrtki Didi Chuxing prodao svoje poslovanje u Kini.

Grab je najpopularnija platforma za posredovanje u uslugama prijevoza u jugoistočnoj Aziji, s milijunima korisnika u osam zemalja, uključujući Singapur, Maleziju, Indoneziju i Vijetnam.

Uber će zadržati 27,5 posto udjela u toj tvrtki sa sjedištem u Singapuru, a Uberov izvršni direktor također će se pridružiti upravnom odboru Graba. Obje tvrtke postizanje sporazuma opisuju kao pobjedu za obje kompanije te njihove putnike, piše BBC.

Vrijednost posla nije objavljena, no uključuje prodaju svih operacija Ubera u regiji, uključujući uslugu dostave hrane Uber Eats.

Uberov izvršni direktor Dara Khosrowshahi rekao je da transakcija predstavlja "dokaz Uberovog izuzetnog rasta u jugoistočnoj Aziji u posljednjih pet godina".

"To će nam pomoći udvostručiti naše planove za rast, s obzirom da snažno ulažemo u naše proizvode i tehnologiju kako bismo stvorili najbolje iskustvo za kupca na svijetu", kazao je Khosrowshahi.

Glavni izvršni direktor tvrtke Grab Anthony Tan izjavio je, pak, kako akvizicija "označava početak nove ere".

"Zajedničko poslovanje predstavlja vodeću i troškovno najučinkovitiju platformu u regiji. Zajedno s Uberom, sada smo u još boljem položaju kako bismo ispunili obećanje dano našim klijentima", rekao je Tan.

Konkurencija u sektoru usluga prijevoza postala je žestoka, što je rezultiralo popustima i promocijama koje su ponudili klijentima i vozačima, što je tvrtkama smanjilo profitne marže.

No, konsolidacija u industriji bila je uvelike očekivana nakon što je japanska SoftBank grupa značajno investirala u Uber početkom ove godine.

SoftBank je i glavni investitor u nekoliko Uberovih konkurenata, uključujući Grab, Didi Chuxing i indijsku tvrtku Ola. Vjeruje se da je ta tvrtka potaknula konsolidaciju kako bi poboljšala prihode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:20