OČEKIVANI POTEZ

UDARAC ZA GOOGLE, FACEBOOK, AMAZON... Europska unija razmatra uvođenje poreza na promet za velike tehnološke kompanije

Zakon se usklađuje sa direktivama EU
 Profimedia, Alamy

Velike kompanije koje u Europskoj uniji ostvaruju značajne prihode od digitalnog poslovanja, poput Googlea i Facebooka, mogle bi ubuduće u Europskoj uniji plaćati tri posto poreza na promet, pokazuje prijedlog Europske komisije.

Reuters je dobio na uvid prijedlog Europske komisije o uvođenju poreza na promet velikim kompanijama čiji godišnji globalni prihodi premašuju 750 milijuna eura, a godišnji 'oporezivi' prihodi u EU 50 milijuna eura.

Prag za prihode ostvarene u EU podignut je s početno predviđenih 10 milijuna eura kako bi se izuzele manje i inovativne kompanije.

Porez bi se naplaćivao na usluge digitalnog oglašavanja, čime bi se zahvatile kompanije koje klijentima dostavljaju podatke korisnika, poput Googlea, te one koje na svojim internetskim stranicama nude prostor za oglašavanje, poput društvenih mreža, dakle Facebooka.

Plaćale bi ga i internetske platforme koje nude "usluge posredovanja", poput Airbnb-ja i Ubera, te platforme za digitalnu prodaju, poput Amazona.

Veći će udarac porez na promet predstavljati za kompanije koje ostvaruju manje marže i često posluju s gubitkom, što znači da su uglavnom izuzete od obveze plaćanja poreza na dobit, napominje Reuters.

Internetski mediji i proizvođači digitalnog sadržaja koji se pri stvaranju nove vrijednosti ne oslanjaju na korisnike, poput Netflixa, bili bi izuzeti obveze plaćanja novog poreza.

Dok je ranija verzija dokumenta koji je Reuters dobio na uvid sadržala imena nekoliko kompanija, u najnovijoj su verziji imena izostavljena.

Prijedlog moraju razmotriti zastupnici Europskog parlamenta i zemlje EU-a a očekuje se da će biti usvojen idućeg tjedna, uz mogućnost određenih izmjena.

Motiv za razmatranje poreza bilo je nezadovoljstvo velikih zemalja EU-a nastojanjima tehnoloških divova da preusmjeravanjem dijela dobiti u zemlje s niskim poreznim stopama, poput Irske i Luksemburga, nesrazmjerno smanjuju svoje porezne obveze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:30