JOSEPH STIGLITZ

UGLEDNI EKONOMIST I NOBELOVAC O TRGOVINSKOM RATU 'Kina si ne može dopustiti da bude viđena kao slaba, pogotovo s nasilnikom poput Trumpa'

Joseph Stiglitz
 Bobby Yip / REUTERS

Ekonomist i dobitnik Nobelove nagrade Joseph Stiglitz za Bloomberg je komentirao sve izgledniji trgovinski rat između SAD-a i Kine te je izjavio da “Kina ne smije biti viđena kao slaba, pogotovo s nasilnikom poput Trumpa”.

Naime, predsjednik SAD-a Donald Trump je u četvrtak uputio zahtjev američkom predstavniku za trgovinu Robertu Lighthizeru da podigne carine na uvoz tehnoloških dobara iz Kine. Time bi kineske tvrtke mogle izgubiti između 50 milijardi i 60 milijardi dolara, a najavljeno je da će prijedlog liste proizvoda za koje će biti uvedene više carine stići za dva tjedna.

Osim toga, unutar sljedećih 60 dana očekuje se da čelnik državne riznice Steven Mnuchin po Trumpovoj direktivi predloži nova investicijska ograničenja kineskim tvrtkama kako bi zaštitio tehnologije koje SAD vidi kao strateške.

- Ne bi bilo dobro za Kinu da slabašno odgovori na ovaj potez zbog onoga što znamo o sporazumu u Münchenu. Radi se o drukčijem tipu rata, ali u trgovinskom ratu mirenje bi značilo sve više novih zahtjeva. Znamo da je Trump rekao da želi trgovinski rat, rekao je da još toga stiže, pa bi na mirenje odgovorio još većom agresivnošću i novim zahtjevima – izjavio je nobelovac podsjećajući na dogovor iz 1938. kada su Velika Britanija I Francuska udovoljile Hitlerovim zahtjevu da dijelovi Čehoslovačke pripadnu nacističkoj Njemačkoj.

Stiglitz je dodao da od Kine očekuje oštre mjere kao odgovor, a neke od njih su već stigle. Naime, Kina je najavila carine na 128 prouzvoda američkih tvrtki, između ostalog 25% na reciklirani aluminij i svinjetinu, te 15% na željezne cijevi, voće i vino.

- Kina ne želi biti dijelom trgovinskog rata, ali ga se ne boji – rekao je kineski ministar trgovine Zhong Shan, dodajući da se nada da će se SAD “udaljiti od ruba”, donijeti razborite odluke i izbjegavati povlačenje bilateralnih trgovinskih odnosa na opasno mjesto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:51