USPOREN KINESKI RAST

UKIDAJU ČAK 500.000 RADNIH MJESTA U INDUSTRIJI ČELIKA I UGLJENA Jednostavno ih je previše, a potražnja slabi

 REUTERS

Kineska vlada u srijedu je najavila ukidanje 500 tisuća radnih mjesta u industriji čelika i ugljena u ovoj godini, u sklopu nastojanja da smanje prekomjerne kapacitete u uvjetima slabljenja gospodarske aktivnosti u Kini.

Ministar zadužen za ljudske resurse Yin Weimin na tiskovnoj je konferenciji u Pekingu najavio smanjenje obujma poslova u tim sektorima i poručio da će otpušteni radnici biti uključeni u programe zbrinjavanja ili će im biti ponuđeno prijevremeno umirovljenje.

Kina proizvodi više od polovine ukupne količine čelika u svijetu, no usporavanje kineskog gospodarstva i slabljenje globalne potražnje rezultirali su golemim prekomjernim kapacitetima u toj industriji.

Vlada je lani objavila planove o ukidanju ukupno 1,8 milijuna radnih mjesta u industriji čelika i ugljena. U 2016. godini ugasila ih je oko 726 tisuća.

"Čitav postupak prošao je glatko i kontrolirano. Nisu zabilježeni značajniji konflikti ni problemi", kazao je ministar u vezi prošlogodišnjih rezova.

Dosadašnja nastojanja vlade na smanjenju broja radnih mjesta u industriji nisu ipak prošla bez negodovanja. U prošlogodišnjem su travnju nakon gubitka posla prosvjedovale stotine radnika u sjevernoj provinciji Hebei, podsjeća AFP.

Nekada su problemi s nezaposlenošću u Kini ublažavani uz pomoć golemog poljoprivrednog sektora kojem su se migrantski radnici uvijek mogli vratiti, no vrtoglava urbanizacija u proteklih je deset godina 'progutala' goleme poljoprivredne površine.

Iz Pekinga poručuju da žele preorijentirati gospodarstvo s prekomjernog oslanjanja na ulaganja financirana zaduživanjem na model koji će pokretati potrošnja, uz paralelno smanjenje industrijskog sektora. Međutim, takva se tranzicija pokazala izazovnom, primjećuju u AFP-u.

Najnovije službene statistike pokazale su da je kinesko gospodarstvo u prošloj godini poraslo 6,7 posto, najslabije u proteklih čak 25 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:24