Konferencija o poticanju izvoza

ULAZAK U EUROZONU To će najviše koristiti izvoznicima, poručila ministrica Dalić, a Darinko Bago opet kritizirao HNB

 Davor Pongračić / HANZA MEDIA

Upravo bi hrvatski izvoznici trebali biti najveći zagovornici ulaska Hrvatske u zonu eura jer bi on od uvođenja eura mogli imati i najveće koristi, poručila je Martina Dalić, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva.

"Vjerujem da će upravo izvoznici najsnažnije podržati ulazak Hrvatske u eurozonu budući da će oni od toga imati i najviše koristi", istakla je Dalić na otvorenju 16. međunarodne konfetencije o poticanju izvoza, koja se danas, u organizaciji HBOR-a održava u zagrebačkom hotelu Westin.
Najavila je i novi krug uklanjanja barijera poduzetništvu, koji bi trebao zaživjeti početkom sljedeće godine.

I Marko Jurćić, izaslanik predsjednice, ukazao je na važnost izvoza za hrvatsko gospodarstvo, ali i za demografiju.

"Najbolja socijalna politika je politika kvalitetnih radnih mjesta, koja će zadržati ljude ovdje. Za to je poticanje izvoza ključno", istakao je Jurčić.
Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a, najavila je, pak, da će se ta državna financijska institucija u budućnosti još više okrenuti poticanju izvoza.

Hrvatskim izvoznicima važno je da što prije uđu u eurozonu zbog manjeg troška kapitala i rizika izvoza, kao i tečajnih razlika koje će nestati, što znači da će oni biti konkurentniji u odnosu na izvoznike iz drugih zemalja, rekao je predsjednik Uprave Končara EI te predsjednik udruge Hrvatskih izvoznika Darinko Bago.

Prije početka 16. Međunarodne konferencije o poticanju izvoza, na upit novinara koje će benefite izvoznicima donijeti uvođenje eura, Bago je izrazio nadu da će taj proces trajati što kraće te da će Vlada, Hrvatska narodna banka (HNB) i svi ostali uložiti maksimalne napore da se taj proces što više ubrza.

"Hrvatski izvoznici kontinuirano upozoravaju na problem tečaja, svjesni da se tečaj tek tako ne može mijenjati, jer utječe na veliki broj građana koji u slučaju devalvacije kune mogu puno toga izgubiti", ističe Bago, dodavši međutim da je HNB propustio poduzeti cijeli niz mjera kojima je mogao pomoći hrvatskim izvoznicima.

"Mi se samo plašimo da ovo ne bi bio ponovni izgovor HNB-u da se u budućnosti, ne čineći ništa, očekuje da uđemo u eurozonu", istaknuo je Bago.

Po njemu, izvoznicima je važno je da što prije uđu u eurozonu zbog manjeg troška kapitala, manjeg izvoznog rizika i tečajnih razlika koje će nestati, što znači da će biti konkurentniji u odnosu na izvoznike iz drugih zemalja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:01