UNWTO

Unatoč terorizmu, turizam je svuda u velikom porastu: Na Mediteranu 8 posto, južnoj Aziji 10 posto, a na sjeveru Afrike čak 15 posto

 Damjan Tadić / CROPIX / CROPIX

Ove godine nije samo hrvatski turizam rastao po izvanrednim stopama. Turizam je globalno gledajući ove godine bio u značajnom plusu, posebno na sjevernoj hemisferi tokom ljeta, podaci su Svjetske turističke organizacije (UNWTO).

Tako su turistički inozemni dolasci u srpnju i kolovozu ove godine po prvi puta od kada UNWTO prati ova kretanja, prešli brojku od 300 milijuna. Mnoge su destinacije zabilježile dvoznamenkasti porast, posebno na Mediteranu. Inače, od početka godine pa sve do kraja kolovoza svjetske su destinacije zabilježile 901 milijun međunarodnih dolazaka, 56 milijuna više nego 2016. godine. To znači da je porast čak sedam posto što je puno više nego u ranijim godinama. Prema podacima UNWTO-a, najveći je rast zabilježila Afrika, čak devet posto, zatim Europa s osam posto, Azija i Pacifik sa šest posto, Bliski istok s pet posto te Amerike koje su imale rast od tri posto.

Da podsjetimo, u tom istom periodu u Hrvatskoj su strani turisti ostvarili 15,3 milijuna dolazaka što je porast od 14 posto i 86,2 milijun noćenja što je plus od 12 posto. Do kraja godine očekuje se da će Hrvatska ostvariti 100 milijuna noćenja.

-Turizam je veliki ekonomski motor i pokretač zapošljavanja te pridonosi poboljšaju uvjeta života milijunima ljudi diljem kugle zemaljske, kazao je glavni tajnik UNWTO-a Taleb Rifai, dodavši kako bi se u budućnosti više pažnje trebalo dati održivom turizmu, što znači čim više smanjiti njegove negativne utjecaje. A oni su s povećanjem broja gostiju sve vidljiviji – opterećena komunalna infrastruktura, uništavanje prirode, apartmanizacija.

Kada se govori o svjetskim regijama, u Europi su najbolje prošli Mediteran i južna Europa s rastom od osam posto. Zapadna Europa rasla je za sedam posto, sjeverna za šest, a centralna i istočna Europa četiri posto. Što se tiče Afrike, najbolji je rezultat pokazao njen sjever gdje je ovog ljeta broj turista rastao za 15 posto, što znači da se polako ali sigurno Tunis vraća na turističko tržište. Južna Azija zabilježila je plus od 10 posto, Pacifik šest posto, jugoistočna Azija osam posto, a Oceanija sedam posto. Popularna je bila i južna Amerika s rastom od sedam posto, dok je na Karibima bilo četiri posto više turista nego lani.

Kada govorimo o potrošnji, podaci Svjetske turističke organizacije kažu da je najbrže rasla potrošnja Kineza, za 19 posto, zatim Korejaca za 12 poto, Amerikanaca za osam poto te Kanađana za sedam posto. Potrošnja po putovanjima Nijemaca, Britanca, Australaca i Talijana rasla je između tri i pet posto. Zanimljivo je da se ponovno vraćaju tržišta Rusije i Brazila s rastom od 27, odnosno 35 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:21