NELIKVIDNOST PRESUDILA 30-GODIŠNJOJ SURADNJI

Varteks izgubio distribuciju Levi’sa za Hrvatsku i regiju

Varteks je doživio još jedan težak udarac u poslovanju - Levi Strauss Europa odlučio je raskinuti ugovor o distribuciji za Hrvatsku i zemlje regije zbog nemogućnosti partnera iz Varaždina da realizira kolekciju jesen-zima.

Petogodišnji ugovor o distribuciji između Varteksa i Levi’sa potpisan u svibnju prošle godine raskinut je jer Varteks nije mogao zaključiti poslove iz prethodnog ugovora, ponajprije zbog nelikvidnosti i zbog toga što kredit kojim bi se ona prevladala nije realiziran.

Sedam milijuna kuna

Naime, Varteks je sa Zagrebačkom bankom dogovorio interventni kredit u iznosu od 15 milijuna kuna, a obveze prema Levi Straussu iznose 7 milijuna kuna.

Što raskid ugovora znači za Varteks, možda je jasnije zna li se da je Levi’sovim proizvodima ostvarivao između 10 i 15 posto godišnjih prihoda, odnosno oko 35 milijuna kuna godišnje.

Kao što je poznato, Varteks je pokrenuo postupak predstečajne nagodbe, ali prekasno za očuvanje ugovora s jednim od najvažnijih strateških partnera.

- Prethodnih mjeseci isticali smo koliko je važno osigurati inicijalnu likvidnost radi očuvanja strateških ugovora, no dosad nismo uspjeli osigurati interventni kredit koji bi nam omogućio da očuvamo ugovor s Levi’som, s kojim je Varteks surađivao punih 30 godina. Ova se šteta mogla izbjeći da su sve strane uključene u proces predstečajne nagodbe brže reagirale. U sljedećih nekoliko dana želimo osigurati likvidnost kako bismo barem očuvali ugovore s drugim strateškim partnerima - kaže predsjednik Uprave Varteksa Zoran Košćec.

Varteks je s Levi’som surađivao još od 1984. godine. U Varteksovu pogonu u Novom Marofu do 2007. godine izrađivala se odjeća robne marke Levi’s. Tada je Levi’s odlučio zatvoriti proizvodnju u Hrvatskoj te je s Varteksom potpisao ugovor o distribuciji za Hrvatsku izemlje regije, koji je obnovljen prošle godine.

Koščec ističe da će Varteks pokušati nadomjestiti ugovor s Levi’som redefiniranjem brendova te fokusom na vlastitu modnu marku i korporativne ugovore.

Ništa bez kredita

Napominje, međutim, da Varteks bez inicijalne likvidnosti, odnosno interventnog kredita nema pretpostavki za nastavak planiranih aktivnosti i poslovnih procesa. Idući tjedan znat će se više o interventnom kreditu i predstečajnoj nagodbi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 12:15