VODEĆI IGRAČI

Velike hrvatske kompanije objavile izvješća o poslovanju u protekloj godini

Jamnica i Ledo s rekordnim rastom

Jamnica i Ledo, vodeće proizvodne kompanije Agrokora, izlistane na Zagrebačkoj burzi, ostvarile su u 2013. godini rekordan rast i prihoda i dobiti. Ledo grupa je ostvarila prihod od 2,11 milijardi kuna, što je čak 39 posto više u odnosu na godinu prije, a Jamnica imala rast prihoda od 25 posto, na 1,89 milijardi kuna.

U iščekivanju Konzuma

Impresivan skok prihoda za obje kompanije rezultat je izvanrednih poslovnih aktivnosti: Jamnica je lani prodala biznis Juicy sokova Stanić grupi, dok je Ledo svom poslovanju priključio srbijanski Frikom. Zahvaljujući tim dvjema transakcijama snažno se povećala i dobit dviju kompanija: Ledo je imao rast profita od 25 posto (na 186 milijuna kuna), dok je dobit Jamnice narasla čak 190 posto (na 353,7 milijuna kuna).

Najveća kompanija u koncernu Ivice Todorića - trgovački lanac Konzum - od lani više nije na burzi, a u Agrokoru nismo mogli dobiti podatke o njegovu poslovanju za 2013. godinu. Ipak, ako je suditi po trendovima u maloprodaji, može se očekivati rezultat na niovu 2012. godine, a možda čak i koji postotak bolji. Preklani je Konzum ostvario prihod od 13,4 milijarde kuna (uz neto dobit od oko 205 milijuna kuna).

Agrokorov lanac kioska, Tisak, lani je ostvario konsolidirani prihod nešto veći od tri milijarde kuna uz neto dobit od 18,7 milijuna kuna. U odnosu na prethodnu godinu, to je pad od 20-ak posto.

Smjena na čelu Zvijezde

Tvornica ulja Zvijezda je pak lani ostvarila prihod nešto veći od milijardu kuna, što je pad od 10-ak posto. Dobit je iznosila 8,1 milijun kuna i u odnosu na 2012. godinu manja je za čak 30 posto. Možda u ovom rezultatu treba tražiti razloge odlaska predsjednika Uprave Igora Kodžomana, na čije je mjesto u siječnju postavljen Teo Vujčić (prije je radio u Dukatu te kao privatni konzultant). Ove se brojke odnose na Zvijezdu i zadarsku tvrtku Sojara, s tim da uljarskom biznisu treba dodati i tvrtku Dijamant koja posluje u Srbiji. Do zaključenja ovog izdanja Jutarnjeg na Zagrebačkoj burzi nije objavljen rezultat najveće Todorićeve poljoprivredne kompanije, Belja. PIK Vinkovci lani je ostvario 480 milijuna kuna prihoda, što je povećanje od čak 90 mlijuna. Dobit je iznosila 1,25 milijun kuna. ( Danijela Jozić)

‘Trend pada obrnut ćemo akvizicijama’

Pad dobiti od 15 posto, sa 1,7 milijardi na 1,4 milijarde kuna, uz pad prihoda od 6,8 posto, sa 7,5 na 7 milijardi kuna, obilježili su poslovne rezultate Hrvatskog telekoma za 2013. godinu u usporedbi sa 2012., objavila je kompanija na Zagrebačkoj burzi uz komentar novog predsjednika Uprave Davora Tomaškovića koji je naslijedio Ivicu Mudrinića.

Potencijalne mete

- Kako bismo promijenili trend pada poslovnih rezultata i osigurali dugoročnu vrijednost za dioničare, intenzivirat ćemo ulaganja u razvoj infrastrukture, razmatramo potencijalne prilike za akvizicije i mogućnosti za iskorak u ponudi naših usluga i proizvoda na tržištu jugoistočne Europe - Tomaškovićev je komentar.

HT ove godine prvi put ne isplaćuje svu zaradu dioničarima, nego 694 milijuna kuna planira uložiti u povećanje temeljnog kapitala, dok će na dividendu utrošiti 737 milijuna kuna (51,5 posto), a 284 milijuna ostavlja u zadržanoj dobiti.

Kao moguće mete preuzimanja za HT među poznavateljima telekom tržišta spominju se tri neprivatizirane telekom kompanije u regiji, Telekom Slovenije, BH Telecom iz Bosne i Hercegovine, te Telekom Srbija, pri čemu su se do sada u medijima najviše razrađivale mogućnosti HT-ova preuzimanja Telekoma Slovenije. Zahvaljujući tome što te nisu restrukturirane, one bi, smatraju analitičari, s manjim troškovima, mogle dati veću dobit dioničarima HT-a, no ozbiljniji rast prihoda, osim onoga koji bi bio direktna posljedica akvizicije, ne može se nužno očekivati zbog negativnih trendova u cijeloj industriji.

Ulaganja u 4G mrežu

Do 2020. godine u Europi se očekuje pad prihoda po 2 posto godišnje, veći u fiksnoj, a manji u mobilnoj telefoniji. Korisnici će sve više komunicirati putem novih tehnologija, što telekome tjera na gradnju nove brze infrastrukture poput 4G/LTE mreže. Prihod od novih usluga u telekom i medijskom sektoru ipak je samo mali dio ukupnih prihoda, pa će u fokusu operatera, objašnjava Dejan Ljuština, analitičar PricewaterhouseCoopersa, u idućim godinama biti povećanje troškovne efikasnosti i nove usluge. - Doći će do jače regionalne konsolidacije telekom i medijskog sektora - kaže Ljuština. Iskon je HT-u donio 335 milijuna, a Combis 385 milijuna kuna prihoda. ( Dragana Radusinović)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:55