HRVATSKA STVARNOST

VELIKI SUNOVRAT: STOPA SLOBODNIH RADNIH MJESTA U HRVATSKOJ SE PREPOLOVILA Iza nas su jedino ove zemlje

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 21.12.2015. u 08:44

Darko Tomas / CROPIX

LUXEMBOURG/ZAGREB - Hrvatska je u trećem tromjesečju zabilježila gotovo upola nižu stopu slobodnih radnih mjesta nego u prethodna tri mjeseca, dok je na razini Europske unije ona ostala nepromijenjena, pokazuje izvješće europskog ureda za statistiku.

Hrvatska je u trećem tromjesečju zabilježila sezonski neprilagođenu stopu slobodnih radnih mjesta od 0,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je u tromjesečju prije ona iznosila 1,5 posto.

Ta stopa iskazuje udio slobodnih radnih mjesta u ukupnom broju radnih mjesta i pokazatelj je usklađenosti ponude i potražnje na tržištu rada. Viša stopa signalizira nepokrivenu potražnju, a manja bolju usklađenost ponude i potražnje.

Među zemljama EU najvišu je stopu slobodnih radnih mjesta u razdoblju od srpnja do rujna bilježila Belgija, od 2,7 posto. Slijede Njemačka i Velika Britanija s po 2,6 posto, te Češka s 2,3 posto. Najnižu je stopu slobodnih radnih mjesta imala Latvija, od 0,4 posto, te Poljska i Portugal, s po 0,6 posto.

Najveće je povećanje stope slobodnih radnih mjesta u trećem tromjesečju u odnosu na isto lanjsko razdoblje među zemljama članicama zabilježila Češka, za 0,9 postotnih bodova, te Malta i Cipar, za 0,7 odnosno 0,4 postotna boda. Pad su zabilježile samo Njemačka i Portugal, obje za 0,1 postotni bod, te Grčka, za 0,2 postotna boda.

Na razini EU28 stopa slobodnih radnih mjesta iznosila je u razdoblju od srpnja do rujna 1,7 posto, što znači da je ostala nepromijenjena u odnosu na prethodna tri mjeseca. U trećem tromjesečju prošle godine iznosila je 1,6 posto.

U eurozoni je sezonski neprilagođena stopa slobodnih radnih mjesta u trećem tromjesečju iznosila 1,6 posto, blago se smanjivši u odnosu 1,7 posto zabilježenih u prethodnom tromjesečju. U trećem tromjesečju 2014. iznosila je 1,6 posto.

Izdvajamo