MARIĆ, CAPPELLI, BUTKOVIĆ...

VLADA IMENOVALA NOVI SASTAV POVJERENSTVA ZA KUPARE 1 Novi članovi pratit će daljnje procedure realizacije važnog turističkog razvojnog projekta

 Boris Kovačev/Cropix

Vlada je u četvrtak imenovala nove članove Povjerenstva za ocjenu prijava po objavljenom Pozivu za iskazivanje interesa, kao i praćenje daljnje procedure realizacije turističkog razvojnog projekta Kupari 1.

Novi sastav povjerenstva čine ministar državne imovine Goran Marić kao predsjednik te ministar turizma Gari Cappelli, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Burković, državni tajnik u Ministarstvu državne imovine Tomislav Boban, državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić i načelnik Općine Župa dubrovačka Silvio Nardelli kao članovi.

Vlada je Odluku o pokretanju postupka za realizaciju turističkog razvojnog projekta Kupari na lokaciji Kupari I. u Općini Župa dubrovačka donijela 16. siječnja 2014. godine. Tada je imenovano Povjerenstvo za ocjenu prijava po objavljenom Pozivu za iskazivanje interesa, kao i praćenje daljnje procedure realizacije turističkog razvojnog projekta Kupari.

U međuvremenu su svim članovima povjerenstva, državnim dužnosnicima, prestale funkcije na temelju kojih su bili imenovani te su stoga imenovani novi.

Ugovor za realizaciju projekta Kupari tvrtka Avenue ulaganja je potpisala krajem ožujka 2016., pri čemu je planirala partnerstvo s prestižnim međunarodnim hotelskim lancem Marriott s brendom Ritz-Carlton, a u Kupare u četiri godine uložiti oko 100 milijuna eura, izgraditi dva hotela s pet zvjezdica s oko 400 smještajnih jedinica i jednu vilu, sve vrlo luksuzne razine.

Odluka vlade kojom je prihvaćena ponuda Avenue ulaganja za taj projekt odnosi se na tri koncesije koje se daju na 99 godina, i to na osnivanje prava građenja, na zakup hotela Grand i na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja plaže na području Brašina.

Investitor je ponudio 172 tisuće eura godišnje za naknadu za osnivanje prava građenja, 58,5 tisuća eura za godišnji zakup hotela Grand te naknadu za koncesiju na pomorskom dobru od 8,10 kuna po metru (oko 640 tisuća kuna godišnje) kao fiksni dio te još promjenljivi dio naknade za koncesiju na pomorskom dobru od 3 posto ukupnog godišnjeg prihoda ostvarenog pružanjem usluga na plaži.

Ministar državne imovine Goran Marić nedavno je izjavio da će se tvrtki Avenue ulaganja ponuditi novi uvjeti te da bi novi operator u tom projektu mogao biti Four Seasons, kojega će i prihvatiti, ako investitor s njim dobije ugovor.

Marić je ocijenio da je projekt turističkog kompleksa Kupari u zastoju već dvije godine te da postoji mogućnost i raskida ugovora s tvrtkom-investitorom Avenue ulaganja. Naveo je da investitor ne provodi svoje obveze te da će, u slučaju da zaključe da je to i nemoguće provesti, biti prisiljeni razmišljati i o raskidu ugovora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:34