NOVA PLATFORMA

ZAGREBAČKA BURZA GASI CE ENTER TRŽIŠTE NAKON DVIJE GODINE 'Uvodimo značajno više standarde korporativnog upravljanja i transparentnosti!'

Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze
 Darko Tomaš / CROPIX

Zagrebačka burza u četvrtak je najavila gašenje CE Enter tržišta od 1. listopada ove godine, što je motivirano namjerom Burze da upravlja jednim tržištem sa značajno višim standardima transparentnosti, odnosno novom trgovinskom platformom Progress, namijenjenoj olakšavanju prikupljanja kapitala za mala i srednja poduzeća.

Kako se podsjeća u priopćenju, CE Enter je alternativno tržište kojim upravlja Zagrebačka burza, a uspostavljeno je 2016. godine kao nastavak dotadašnje multilateralne platforme (MTP) kojom je Burza upravljala od 2009. godine.

To tržište karakteriziraju niži propisani zahtjevi transparentnosti koji se postavljaju pred izdavatelje i financijske instrumente u odnosu na uređeno tržište, a posljedično s tim je povezan i veći rizik ulaganja u financijske instrumente kojima se trguje na CE Enter tržištu.

Trenutno je na CE Enter tržište uvršteno 18 dionica, a zadnji dan trgovanja dionicama na tom tržištu bit će 28. rujna.

Burza u odluci o ukidanju CE Enter tržišta navodi da od danas, 22. ožujka neće primati nove financijske instrumente u trgovinu na CE Enter tržište.

"Gašenje CE Enter tržišta motivirano je namjerom Burze da upravlja jednim MTP tržištem sa značajno višim standardima korporativnog upravljanja i transparentnosti, a riječ je o novoj trgovinskoj platformi pod nazivom Progress", poručuje Zagrebačka burza.

Progress je, podsjećaju, zamišljen kao multilateralna trgovinska platforma za realizaciju investicijskih planova malih i srednjih poduzeća, bilo kroz prikupljanje novog kapitala, ili tehničko primanje u trgovinu kako bi se omogućila jednostavnija promjena, odnosno transfer vlasništva.

"Proces olakšavanja prikupljanja kapitala za mala i srednja poduzeća snažno podupire i Europska unija kroz svoju regulativu MiFID2, koja upravo platforme poput Progress vidi kao model financiranja malih i srednjih poduzeća kroz manje restriktivan pravni okvir kako bi im se tim putem omogućio lakši pristup kapitalu potrebnom za rast i razvoj", navodi se u priopćenju Burze.

Zagrebačka burza ranije danas je izvijestila da je licencirala novog ovlaštenog savjetnika za Progress tržište, društvo Victoria Consulting. Time je do sada ukupno 12 društava ispunilo uvjete za obnašanje statusa savjetnika kompanijama koje će biti primljene na Progress tržište, izvijestili su s Burze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:20