NAKON OŠTROG PADA BURZE U ČETVRTAK

ZAGREBAČKA BURZA Zbog sumnje u točnost financijskih izvještaja Agrokora i danas obustavljeno trgovanje dionicama kompanija iz sastava koncerna

 Nenad Dugi / Hanza Media

Vrijednost glavnih dioničkih indeksa Zagrebačke burze u četvrtak je oštro pala, Crobexa za gotovo 2,6 posto, čime se spustio na najniže razine od rujna prošle godine, a uz dionice iz sastava Agrokora pod pritiskom su bile i dionice primjerice Podravke, Đuro Đaković grupe, Ericssona Nikole Tesle, itd.

U danu u kojem je premijer Andrej Plenković najavio smjenu trojice Mostovih ministara, a Agrokor objavio da je u preliminarnim provjerama utvrđeno da bi moglo biti potencijalnih pogrešaka u financijskim izvješćima, tržište kapitala reagiralo je oštrim padom indeksa.

Crobex je s padom za 2,58 posto, na 1.888,86 bodova, na najnižoj razini od 20. rujna 2016. godine, kada je na kraju trgovanja iznosio 1.884 boda.

Crobex10 snižen je za 2,30 posto, na 1.116,99 bodova, što je njegova najniža razina od 21. rujna prošle godine, kada je iznosio 1.104 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je 9,4 milijuna kuna, što je oko 7,5 milijuna kuna manje nego jučer, no dodatno je još 5,2 milijuna kuna ostvareno u blok transakciji dionicama Atlantic grupe.

U redovnom trgovanju ni jedna dionica nije imala milijun kuna prometa, a najlikvidnija je bila dionica PBZ-a s prometom od 904,75 tisuća kuna. Zadnja cijena dionici PBZ-a ostala je na 770 kuna.

Po likvidnosti slijedi dionica Leda s prometom od 857,8 tisuća kuna. Cijena joj je u minusu od 5,22 posto, na 3.450 kuna.

Trgovanje dionicama Leda, kao i ostalim dionicama iz sastava koncerna Agrokor, je oko 16,20 sati bilo obustavljeno do kraja trgovinskog dana tako da se njima zadnjih nešto više od sat vremena rada Burze nije trgovalo, a rješenje Zagrebačke burze predviđa da obustava traje i danas.

Naime, te su kompanije izvijestile Burzu o sazivanjima glavnih skupština i u toj obavijesti navele da je zaustavljen daljnji rad na reviziji financijskih izvještaja za 2016. godinu. Stoga te kompanije neće biti u mogućnosti imati revidirana financijska izvješća za 2016. do datuma 30. travnja 2017. godine te ista neće biti objavljena, navodi se u rješenjima Burze, uz napomenu da je nastala situacija u kojoj je potrebno zaštititi ulagatelje na način da se trgovina tim dionicama obustavi do trenutka kada javnost bude potpuno i točno informirana o navedenim okolnostima.

Tvrtke iz sastava Agrokora koje kotiraju na Burzi - Ledo, Jamnica, Belje, Zvijezda, Vupik, PIK Vinkovci, Žitnjak i Tisak - izvijestile su o sazivu glavnih skupština na kojima bi donijele odluku o opozivu Baker Tily Hrvatska te izboru PricewaterhouseCoopers za revizora za 2016. Te bi se skupštine, kako najavljuju, trebale održati u roku 10 dana od objave poziva u službenom listu.

Poslijepodne su iz Agrokora priopćili da je izvanredni povjerenik Ante Ramljak danas zatražio da određena društva unutar Grupe sazovu svoje glavne skupštine, a očekuje se da se one održe u sljedećih 15 dana. Na skupštinama bi se donijelo rješenje o imenovanju PricewaterhouseCoopers d.o.o. novim statutarnim revizorima za Grupu radi provedbe revizije za financijsku godinu 2016.

"Grupa je, u bliskoj suradnji sa svojim savjetnicima, u preliminarnim provjerama utvrdila da bi moglo biti potencijalnih pogrešaka u izvješćima Grupe. Te se provjere trenutno nastavljaju. Slijedom toga, Grupa moli da se dionici ne oslanjaju na njena financijska izvješća iz prošlosti dok provjere ne budu dovršene, a situacija primjereno razjašnjena", istaknuli su iz Agrokora.

Uz dionicu Leda, i ostale dionice tvrtki iz sastava Agrokora kojima se danas trgovalo na Burzi su u većem minusu.

Tako je dionici Belja, uz promet od 337 tisuća kuna, cijena pala za 4,17 posto, na 8,05 kuna, a dionici Zvijezde, uz skromniji promet od 79 tisuća kuna, cijena se stropoštala za 8,57 posto, na 1.920 kuna.

I većina ostalih trgovanijih dionica danas je u minusu, među njima i dionice koje je Vlada odlučila izuzeti od prodaje i založiti ih kao osiguranje kredita Petrokemiji.

Vlada je, naime, na današnjoj sjednici odlučila izuzeti od prodaje dio dionica koje država ima u HT-u, Podravci, Croatia Airlinesu i Đuro Đaković grupi, a kao zalog za kredit u iznosu od 350 milijuna kuna koji je Petrokemija zatražila od Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR).

"To je nastavak našeg djelovanja i odluke da pomognemo Petrokemiji u ovoj situaciji s neizvršenim obvezama prema nekim dobavljačima, prvenstveno plina. Ovo je samo prvi korak prema drugom, ključnom koraku - dokapitalizaciji Petrokemije, čime bi se stvorile pretpostavke za stvaranje uvjeta dugoročnog, i to nadam se održivog razvoja tog važnog društva", rekao je premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade.

Od spomenutih tvrtki čiji će dio državnih dionica biti dat u zalog najveći je promet imala dionica HT-a, 700,8 tisuća kuna, a cijena joj je pala za 1,04 posto, na 175 kuna.

Dionicama Podravke cijena je pala za 4,93 posto, na 347 kuna, uz promet od 304,7 tisuća kuna, dok je, uz promet od 294 tisuće kuna, dionici Đuro Đaković grupe cijena potonula za 10,95 posto, na 37,40 kuna.

Dionicama Petrokemije ostvaren je skroman promet od 14 tisuća kuna, a cijena im je u minusu od 7,08 posto, na 13 kuna.

Intenzivira se i objava tromjesečnih financijskih rezultata na Burzi pa je tako Ericsson Nikola Tesla izvijestio da je u prva tri mjeseca kompanija poslovala s neto dobiti od 19,9 milijuna kuna, što je 29,4 posto manje u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a što su pripisali nepovoljnom regulativom u području poticanja razvojno-istraživačkih aktivnosti odnosno izostanku poreznih olakšica. Prihodi od prodaje Ericssona Nikole Tesle u prvom su kvartalu dosegnuli 360,4 milijuna kuna, što je 9 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

Dionica Ericssona Nikole Tesle danas je imala promet od 306 tisuća kuna, a cijena joj je snižena za 5,59 posto, na 1.270 kuna.

Dobre tromjesečne rezultate objavila je Ina - Ina grupa je u prvom tromjesečju ostvarila prihod od 3,85 milijardi kuna, što je 48 posto više u odnosu na isto razdoblje lani, ponajviše zahvaljujući rastu cijena nafte, dok je neto dobit bez jednokratnih stavki dosegnula 199 milijuna kuna. U istom razdoblju lani Ina je imala neto gubitak bez jednokratnih stavki od 42 milijuna kuna.

Uz skroman promet od oko 23 tisuće kuna, cijena dionici Ine je porasla za 5,56 posto, na 2.850 kuna.

Među trgovanijim dionicama veća je dobitnica dionica Excelsa nekretnina s rastom cijene za 5,46 posto, a porasla je cijena i dionicama AD Plastika za 1,26 posto, redovnim dionicama Adrisa 1,04 posto, Dalekovoda 0,64 posto, itd.

Nasuprot tomu, veći su pad cijene zabilježile dionice Instituta IGH, za 5,35 posto, Zagrebačke banke 5,55 posto, Viadukta 14,83 posto, itd.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:04