SIVA EKONOMIJA

ZAŠTO ĆE BANKE OD NOVE GODINE POREZNOJ MORATI SLATI PODATKE O PROMETU SVIH RAČUNA GRAĐANA Država dobiva novi alat u lovu na sumnjivce

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 28.12.2016. u 22:58

Zagreb, 280215.
Porezna uprava Zagreb.
Posljednji dan veljace uobicajeno je i zadnji dan za prijavu poreza gradjana. Iznimno ove godine zadnji dan pomaknut je na drugi ozujak zbog vikenda, ipak mnogi su gradjani tradicionalno prijavljivali porez na danasnji dan.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Foto: Srđan Vrančić / CROPIX

Prema novim izmjenama poreznih zakona i propisa bankama je nametnuta obaveza da Poreznoj upravi od početka sljedeće godine dostavljaju podatke o prometu svih kunskih i deviznih računa građana. To znači da će od Nove godine poreznici, osim u žiro račun građana imati uvid i u tekuće i štedne račune u zemlji i inozemstvu, piše tportal.hr.

Odluka je donesena radi usklađivanja s direktivom EU (2014/107) koja propisuje set podataka o financijskim računima koji se automatski razmjenjuju među državama članicama, odnosno razmjenu podataka s poreznim upravama drugih zemalja EU, objašnjava Porezna uprava.

Time bi se trebale umanjiti porezne prijevare i siva ekonomija, a na udaru će se naći svi koji uz prijavljena primanja imaju druge redovne uplate na koje nije plaćen porez kao i oni koji u zemlji ili inozemstvu raspolažu štednjom koja značajno odstupa od prijavljenih primanja.

Izmjene se ne bi trebale ticati baš svake uplate na tekući račun, sitne povremene uplate neće izazivati sumnju, no probleme bi mogli imati oni koji primjerice zarađuju prodajom preko interneta ako nisu registrirali djelatnost ili iznajmljivači ‘na crno’.

Ako se pojave takve nelogičnosti, poreznici bi mogli posumnjati da se radi o novcu zarađenim radom na crno ili od drugih nezakonitih aktivnosti i pozvati vas da objasnite njegovo porijeklo, piše tportal.hr.

ELIPSO

Izdvajamo