SAUDI ARAMCO

ZAŠTO SAUDIJCI ODGAĐAJU PRODAJU DIONICA DRŽAVNOG NAFTNOG GIGANTA? Navodno vrijedi 2 bilijuna dolara, ali mnogi sumnjaju u tu brojku

 
Aramco postrojenje
 Saudi Aramco/Handout / REUTERS

Iako su mnogi investitori željno iščekivali Saudi Aramcovu inicijalnu prodaju dionica (IPO) na nekoj od svjetskih burza najavljenu za kraj ove godine, naftna kompanija je u ponedjeljak izjavila da nastavljaju pregled opcija prodaje. Prema Reutersovom izvoru upoznatom s Aramcovim pripremama prodaje dionica, još uvijek nije odlučeno hoće li biti IPO-a na međunarodnim burzama.

- Uz našu Tadawul burzu, aktivno razmatramo niz međunarodnih opcija – objasnila je tvrtka, a saudijski ministar energije Kalid Al Falih rekao je da “jedino što znaju je da će Tadawul kao njihova nacionalna burza biti ključna lokacija jer će to dovesti strani kapital u Kraljevinu”.

Već se dugo razmatra nekoliko međunarodnih opcija, a one uključuju burzu u New Yorku, Londonu i onu u Hong Kongu, a čak se spominje direktna prodaja određenog udjela tvrtke. Točnije, postoji mogućnost da Aramco ne bude izlistan na burzi, nego da se udio kompanije proda nekom suvernom fondu (vjerojatno kineskom). Trenutno su sve opcije otvorene.

Kruna reforme mladog princa

Prodaja Aramcovih dionica na burzi kruna je programa reforme “Vision 2030” princa Muhameda bin Salmana, koji u posljednje vrijeme vodi ekonomsku i energetsku politiku zemlje. Cilj reforme je diverzifikacija saudijske ekonomije, odnosno pomak fokusa s nafte i priprema zemlje za "post-hidrokarbonatsko doba" (to jest doba kad nafta prestane biti primarni energent), ali i želja da se očuva okoliš. Osim toga, želi se povećati državni budžet kojem je naštetio pad cijene nafte u 2016. godini.

Sama vrijednost kompanije velika je nepoznanica zbog zatvorenog poslovanja, a Saudijska Arabija procjenjuje ju na 2 bilijuna dolara. Ako vrijednost Saudi Aramca stvarno doseže tu brojku, prodaja samo 5% Aramca, koliko je predviđeno, podigla bi 100 milijardi dolara i učinila to najvećom inicijalnom prodajom dionica u povijesti. Iako mnogi analitičari preispituju ovu procjenu zbog visoke razine poreza koji tvrtka plaća državi i predlažu realniju brojku od bilijun dolara, treba uzeti u obzir da je saudijska Vlada smanjila porezno opterećenje tvrtke kako bi privukla strane kupce i time navedenu procjenu učinila vjerojatnijom.

Unatoč tome, Vlada već neko vrijeme odgađa odluku o prodaji udjela kompanije, a prema CNN-u, to čini iz tri razloga.

Tri razloga za odgodu

Prvi se odnosi na veličinu i kompleksnost prodaje. Naime, tvrtka se nosi s ozbiljnim financijskim, pravnim i regulatornim izazovima budući da se otvara nakon nekoliko desetljeća poslovanja u tajnosti, a mnogi sumnjaju u njenu spremnost izlaska na svjetsko tržište. U svakom slučaju, ako se Aramco ne odluči na IPO do travnja, ta se prodaja sigurno neće odviti u 2018. upravo zbog vremena potrebnog za planiranje i usklađivanje s regulatornim odredabama burzi.

Kao drugi razlog navodi se iščekivanje viših cijena nafte koje su 2016. godine pale na samo 26 dolara po barelu nafte (usporedbe radi, u 2014. ta je cijena iznosila 100$ po barelu). Otada je cijena narasla, a vjeruje se da će se taj rast nastaviti i u 2019. godini.

Konačno, kao treći razlog odgode odluke o inicijalnoj prodaji dionica na svjetskim burzama CNN spominje želju Kraljevine za jačanjem domaće Tadawul burze. Naime, Saudijska Arabija čeka da Tadawul dobije status tržišta u nastajanju (emerging market status) od MSCI-ja (Modern Index Strategy Indexes), a odluka o tom statusu će biti donesena tek u lipnju. Ako će MSCI biti zadovoljan tržišnim reformama, novi će status transformirati saudijsku burzu u očima investitora sa Zapada, ali i Kine, Japana i Južne Koreje te privući desetke milijardi dolara čineći prodaju na drugim svjetskim burzama nepotrebnom.

Na kraju, neki skeptici smatraju da će saudijske vlasti odustati od plana kako bi ostali tradicionalno zatvorena nacija. Naime, prodaja dionica na stranoj burzi značila bi prvu nezavisnu reviziju rezervi Kraljevine i uvid u to koliko državnog bogatstva stečenog naftom zapravo odlazi u kraljevsku obitelj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:12