OKONČANA KUPNJA

ZAVRŠENO PREUZIMANJE MERCATORA Mirovinci ostali i Ivici Todoriću uštedjeli 50 mil. eura

Agrokor je imao spremno 150 milijuna eura za još 47% dionica Mercatora, no sada mu je oko trećina tog novca ostala
 Vjekoslav Skledar

Danas u podne istekla je javna ponuda dionica Agrokora za kupnju preostalih 1,77 milijuna ili 46,88 posto dionica Mercatora, čime je zaključen još jedan korak u pripajanju slovenskog trgovačkog lanca.

Iako do kraja dana nije bilo poznato koliko je točno dioničara prihvatilo ponudu Agrokora, koji je u lipnju stekao većinski udjel od 53,12 posto Mercatora, doznajemo da hrvatski mirovinski fondovi nisu prodavali svoje udjele. To već znači znatnu uštedu za Agrokor na cijeni preuzimanja s obzirom na to da tri obvezna mirovinska fonda, prema dostupnim podacima od kraja prošle godine, zajedno drže udjel od oko 15 posto.

- Za mirovinske fondove trenutačno nema nikakve logike sada prodavati dionice jer bi svi bili na gubitku - kažu nam u jednom od društava za upravljanje mirovinskim fondovima.

Naime, hrvatski mirovinci su dionice Mercatora kupovali po cijeni koja je bila gotovo dvostruko veća od 86 eura koliko je Agrokor sada ponudio. Mirovinci se neće aktivno uključivati u razvoj budućeg Adria Retaila, grupacije koja će objediniti Konzum i Agrokor.

- Nije naš posao da sudjelujemo na taj način u razvoju kompanije, nego da se brinemo o najboljem povratu na uloženi kapital - kaže naš sugovornik.

Dakle, s obzirom na to da je Mercator kupio stabilan strateški partner koji ima plan razvoja, puno im je isplativije čekati da ponovno poraste cijena dionice slovenske kompanije kojom će se, prema kupoprodajnom ugovoru, još najmanje pet godina trgovati na Ljubljanskoj burzi.

Todorić je zbog javne ponude za preuzimanje ostatka Mercatora - na što ga zakon obvezuje s obzirom na to da je stekao većinski udjel - morao unaprijed osigurati dovoljno sredstava za otkup svih preostalih dionica, ukupno oko 150 milijuna eura. No, samo su mu hrvatski mirovinci (a možda i drugi fondovi) svojom odlukom da ostaju u Mercatoru uštedjeli između 45 i 50 milijuna eura, ovisno o tome koliki im je udjel. S obzirom na to da Mercator ima oko 42 tisuće vlastitih dionica, Agrokor bi, kako stvari stoje, za preuzimanje ostatka dionica mogao platiti i manje od 100 milijuna eura.

Pritom je ponuđena cijena od 86 eura za dionicu oko četiri eura veća od one na Ljubljanskoj burzi, pa su neki analitičari preporučali malim dioničarima da prihvate ponudu. Iz udruge malih dioničara u petak su poručili kako je, prema njihovim informacijama, više od 11 tisuća malih dioničara prihvatilo ponudu. Ukupni broj dioničara Mercatora je krajem lipnja iznosio oko 12.200, a mali dioničari držali su ukupno oko 15 posto udjela u Mercatoru.

Agrokor je većinski udjel od 53,12 posto dionica Mercatora platio 172 milijuna eura te je, prema dogovoru s bankama, vjerovnicima osigurao još 220 milijuna eura kredita za dokapitalizaciju i obrtna sredstva. Uzme li se u obzir udjel malih dioničara, Agrokor je vjerojatno premašio 65 posto udjela.

Prema najavama iz Alta investa, brokerske kuće koja je bila agent ponude, informacija o broju preuzetih dionica trebala bi biti poznata za tri dana, nakon što slovenska Agencija za trgovinu vrijednosnicama potvrdi da je ponuda uspješno provedena.

AZ obvezni mirovinski fond je, prema podacima s kraja prošle godine, imao najveći udjel od oko 316 tisuća ili 8,4 posto dionica. Udjel PBZ/CO obveznog mirovinskog fonda iznosi 166 tisuća ili 4,41 posto dionica, dok je Erste Plavi imao oko 40 tisuća dionica ili 1,06 posto.

No, dioničarska struktura Mercatora s kraja lipnja pokazuje da SG Splitska banka, po svemu kao banka skrbnik u ime fonda, drži točno 400.302 dionice ili 10,63 posto Mercatora. U tom je udjelu svakako zastupljen i AZ obvezni mirovinski fond, ali možda i drugi fondovi. Isto vrijedi i za hrvatsku Hypo Alpe Adria banku koja drži 5,05 posto, što vjerojatno uključuje udjel PBZ/CO.

Inače, zahvaljujući mirov-incima Agrokor će svakako lakše vratiti prvu ratu jednog od nekoliko kredita koje su ove godine podigli, a koja na naplatu dolazi već 17. listopada. Riječ je o iznosu od točno 50 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 17:35