'BEZ RAČUNOVOĐA SE NE RAČUNA'

ZDRAVKO ZRINUŠIĆ OTKRIO: Intenzivno radimo na tome da uskladimo postupanje svih referenata ispostava poreznih uprava

Zdravko Zrinušić
 Damir Krajač / CROPIX

U Hrvatskoj obrtničkoj komori održan je 1.Okrugli stol pod nazivom 'Bez računovođa se ne računa' na kojem su sudjelovali predstavnici relevantnih institucija te brojni računovođe i računovotkinje iz različitih gradova.

Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore istaknuo je da HOK čvrsto stoji uz računovođe protiv uvođenja nepotrebnog licenciranja.

Pomoćnik ministra i ravnatelj Porezne uprave Zdravko Zrinušić, rekao je kako je svjestan velikog broja propisa o kojima računovođe moraju kontinuirano voditi brigu, a na pitanje može li Porezna uprava uskladiti postupanje referenata ispostava poreznih uprava, odgovorio je da se intenzivno radi na tome.

Ljerka Markota, direktorica RRIF-a, pozdravila je tu izjavu i istaknula kako su izmjene zakona prečeste uz nedovoljno jasne upute za provoditelje. Naglasila je kako je potrebno davati upute prije stupanja na snagu određenih zakonskih odredbi te u obzir uzimati i mišljenje ljudi iz prakse s kojima ih kao savjetodavnu kuću upoznaju brojni klijenti koji ih na dnevnoj bazi kontaktiraju za pojašnjenja raznih zakona i propisa.

Anny Brusić, direktorica HUP - Udruge malih i srednjih poduzetnika, izjavila je da su računovođe poduzetnicima uvijek prvo mjesto na kojem traže konzultacije i savjete na razne teme koje se tiču njihova poslovanja. „Ne smijemo zaboraviti da su i računovođe poduzetnici“ naglasila je te se osvrnula na direktivu EU o pružanju usluga, koja propisuje smanjivanje certificiranja i administrativnih obveza.

Damir Židanić, predsjednik Odbora za financije i proračun HOK-a, naglasio je da računovođe nemaju mogućnost korištenja godišnjeg odmora budući da npr. zbog izmjena Zakona o fiskalizaciji moraju biti na raspolaganju klijentima od 0-24.

Da nemaju samo obrtnici računovođe probleme potvrdila je Martina Buhin iz HGK spomenuvši da su u fazi osluškivanja svojih članova kako bi na prikladan način krajem svibnja postavili konačne ciljeve i oformili strukovno udruženje.

Vesna Varšava iz Inicijative profesionalnih računovođa Hrvatske, suglasna je da uvođenje licenciranja neće pomoći već samo dodatno opteretiti računovođe koje su trenutno u poziciji ispunjavanja različitih obveza koje se ne tiču računovodstvene struke. Kao jedan od primjera navela je i situacije gdje brojne institucije šalju poduzetnike u računovodstvene urede kako bi umjesto njih popunjavali razne obrasce i izvještaje.

Tijekom Okruglog stola provedena je i anketa prisutnih čiji su rezultati dali potvrdu raspravi budući da se njih 95,8% izjasnilo da je računovodstvena struka preopterećena obvezama i rokovima, 100% da se zakoni mijenjaju prečesto i da se donose s nejasnim odredbama. Od anketiranih njih se 91,6% trenutno bavi računovodstvenom profesijom, a 83,33% se protivi uvođenju obveze licenciranja. 8,33% je po tom pitanju bilo neodlučno, ali čak 95,8% smatra da je struka premalo uključena u donošenje zakonskih promjena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:18