NAVALA

ZLATNA GROZNICA U HRVATSKOJ Najviše se traže dukati, ali sve su popularnije i poluge od 100 i 250 grama, ljudi su ih spremni platiti i 70.000 kuna

 Neja Markičević / CROPIX

Najveći hrvatski trgovac zlatom, tvrtka Auro Domus iz Kastva koja drži oko 50 posto tržišta, u prvoj je polovici ove godine prodao investicijskog zlata i srebra u vrijednosti od 30,2 milijuna kuna.

To je, ističu u toj tvrtki, porast od 83 posto ili gotovo dvostruko više nego u istom razdoblju prošle godine kad su ostvarili prihod od 16,5 milijuna kuna. Dokaz je to da potražnja za investicijskim zlatom u Hrvatskoj i dalje raste, odnosno da ga Hrvati kupuju više nego ikad prije.

Lani je Auro Domus prodao zlata u vrijednosti od oko 40 milijuna kuna, no istodobno je čak četiri puta više zlata otkupio od građana. U 2015. godini su prodajom investicijskog zlata ostvarili prihod od 28 milijuna kuna. S obzirom na to da je prodaja zlata u stalnom porastu, u Auro Domusu očekuju da će se takav trend nastaviti te da će do kraja godine dosegnuti 60 milijuna kuna vrijednosti prodanih proizvoda.

Najveći su interes kupci pokazali za dukate čija se vrijednost, ovisno o veličini, kreće od oko 1100 pa do 4000 kuna te zlatnike od unce vrijedne oko 9000 kuna, ali ima i sve više onih koji traže zlatne poluge od 100 i 250 grama s cijenom od 27.000 kuna pa do gotovo 70.000 kuna. Najvredniji proizvod im je zlatna poluga teška kilogram, koja košta do 280 tisuća kuna, ovisno o trenutačnoj cijeni zlata na svjetskom tržištu. Do kraja godine bi, ističu u Auro Domusu, u prodaji trebala biti i serija proizvoda od investicijskog zlata Hrvatskog novčarskog zavoda.

U zapadnoeuropskim zemljama trgovci od građana godišnje otkupe podjednake količine lom zlata koliko im i prodaju zlatnika i poluga, odnosno investicijskog zlata. U Hrvatskoj je otkup i dalje mnogo veći, no razlika je sve manja. Kupnja zlata kao investicija u Hrvatskoj je poprilično nova pojava koja je smisao dobila tek 2014. godine kada je, ulaskom u EU, naše zakonodavstvo usklađeno s europskim prema kojemu se na trgovinu zlatom više ne obračunavaju PDV i trošarine. Time je cijena zlatnika i poluga pala za 40-ak posto. Fizičke osobe ne plaćaju ni porez na prihod od prodaje zlata. Kupljeno investicijsko zlato se u svakom trenutku može unovčiti. Tako se unca zlata prodaje za oko 9000 kuna, a otkupljuje za oko 8300 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 13:14