U NOVU SEZONU OPET BEZ MOSTA!?

HRVATSKE CESTE RASKIDAJU UGOVOR S VIADUKTOM? Stigla obavijest: 'Žao nam je, most za Čiovo nećemo moći završiti u roku koji smo obećali...'

 Zvonimir Barišin / Hanza Media

Hrvatske ceste razmatraju raskidanje ugovora sa tvrtkom Viadukt o izgradnji mosta Čiovo. Naime, Viadukt je ovog tjedna obavjestio Hrvatske ceste da most neće biti završena do lipnja ove godine, kako su obećali u prosincu prošle godine, već u veljači sljedeće godine.

Iz Hrvatskih cesta o tome su nam odgovorili sljedeće: 'Dana 15.03.2017. od strane izvođača radova tvrtke Viadukt zaprimljen je novi prijedlog dinamičkog plana izgradnje strateškog projekta mosta Čiovo s pristupnim cestama sa predloženim novim završetkom radova do datuma 27.2.2018. godine. Inicijalni i predloženi plan napravljen je prema trenutno raspoloživim resursima izvođača radova, stanju radova i tehnološkim ograničenjima, te je naručitelju radova Hrvatskim cestama u ovom trenutku isti i neprihvatljiv. Navedena neprihvatljivost prvenstveno se odnosi na nepovjerenje Investitora prema Izvođaču, uzrokovan nepridržavanjem službenih i predanih dinamičkih planova tijekom trajanja izgradnje, te zbog problema poslovanja i financijske nelikvidnosti u kojoj se trenutno izvođač radova i nalazi. Nepridržavanje rokova od strane izvođača radova utjecalo se na trenutnu javnu negativnu konotaciju projekta, istog projekta koji je sa svojim početkom bio prihvaćen pozitivnim oduševljenjem i sa velikim iščekivanjem.

Unatoč stavu o neprihvatljivosti novog dinamičkog plana, Hrvatske ceste zajedno sa resornim ministarstvom tijekom idućeg tjedna sagledat će sve aspekte i moguće konstrukcije razrješenja ove novonastale situacije, a isključivo u interesu i pozitivnom ishodu ovog strateškog projekta. U ovom trenutku možemo konstatirati kako eventualni raskid ugovora nije isključen, međutim prije konačne odluke potrebno je provesti projekcijsku analizu mogućih scenarija, a na način da se odlukom donese isključivo ispravna odluka koja će biti najpovoljnija te dovesti do realizacije projekta u vremenski prihvatljivom roku.

Bitno je napomenuti kako financiranje iz EU fondova nije upitno, budući da je za projekt predviđeno faziranje koje je u skladu sa pravilima Europske unije'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:02