VELIKI USPOREDNI TEST JUTARNJEG

Istražili smo je li isplativije investirati u razdjelnike ili u energetsku obnovu zgrade

Investicija u razdjelnike vraća se za 12 godina, a u energetsku obnovu već za 7 do 8 godina
 Srđan Vrančić / CROPIX

Razdjelnici štede, ali jedino pod uvjetom da je zgrada energetski obnovljena i još važnije - da se ljudi nauče štedjeti energiju.

Zaključili su to predstavnici stanara više zgrada koji su za Jutarnji list usporedili račune prije i nakon ugradnje razdjelnika, obnove fasade, krova, stolarije i kotlovnice.

Mile Čorluka, predstavnik stanara u neboderu na adresi Kolarova 18 na Borongaju, usporedio je račune za stan od 70 kvadrata u njegovoj energetski obnovljenoj zgradi sa stanom iste kvadrature u susjednom identičnom neboderu, gdje su ugrađeni samo razdjelnici.

Ušteda je bitna

- Sve je uvjetovano ponašanjem. Evo, stanar koji ima stan na zadnjem katu nakon ugradnje razdjelnika imao je 200 posto veće račune. Ali kad je vidio naše račune, počeo je paziti na grijanje, potrošnju , nije više ostavljao otvoren prozor kao nekad kad je svima bilo svejedno jer smo svi plaćali isto bez obzira na to koliko je tko potrošio. I sada ima 50 posto manje račune u odnosu na vrijeme prije obnove zgrade - istaknuo je Čorluka.

Jedna gospođa od 85 godina, kaže, brže od svih susjeda naučila je paziti na mnoge sitnice koje bespotrebno troše energiju, pa je u veljači imala čak 55 posto manji račun nego prijašnjih zima prije obnove zgrade.

- Mi smo uspjeli srediti da sve plaćamo iz pričuve koja iznosi 4 kune po kvadratu stana, dakle 280 kuna za 70 kvadrata. Potpuna energetska obnova nas je koštala 1,7 milijuna kuna, od kojih će nam 40 posto kroz sufinanciranje vratiti Fond za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša. Morali smo zamijeniti i toplovodnu cijev jer smo se spajali na HEP Toplinarstvo, što nas je koštalo 298.000 kuna. Razdjelnike smo uveli ovo ljeto i platili ih 265.000 kuna. Ukupno je to 2,263.000 kuna za 70 . Ali smo zato s energetskog razreda D došli na B - objašnjava nam Čorluka.

Razdjelnici i izolacija

Prema mišljenju stručnjaka, zgrade koje ulože u energetsku obnovu mogu očekivati povrat investicije već za 7-8 godina.

Veljko Lacković, predstavnik stanara u Ulici Vincenta iz Kastva 2 u Srednjacima, prije je kao i svi u zgradi grijanje plaćao od 500 do 800 kuna. Nakon što su ugradili razdjelnike, računi su im se kretali od 280 do 360 kuna, koliko je ovog siječnja.

Rate za kredit

- Razdjelnici sami po sebi ne štede. Ali kad se ugrade termostatski ventili, prigušnice, pumpe za frekventno upravljanje u kotlovnici i balansna tijela za vertikalne cijevi, onda se itekako uštedi. Ali ljudima to na početku izgleda puno pa se odluče samo na ventile i onda se čude zašto imaju iste ili veće račune - tvrdi Lacković.

Dodaje da će im se investicija u ugradnju razdjelnika topline, prema izračunu, vratiti najkasnije za 12 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:48