USPJEŠNA TVRTKA

IZNIMNO USPJEŠAN PRIMJER IZ PRAKSE 'Zašto smo se odlučili riješiti emaila, sastanaka i menadžera - jednom i zauvijek'

Mailovi ometaju, sastanci su nepotrebni, a zaposlenici moraju biti proaktivni. Je li to moguće?
 COLOURBOX

Cristian Rennella je mladi i uspješni poduzetnik čija je tvrtka elMejorTrato.com specijalizirana za razvoj aplikacija i programa za mobitele i računala. Nedavno su napunili osam godina, a prisutni su na tržištu Latinske Amerike.

Tvrtka, tvrdi Rennella, ima 36 zaposlenih članova tima i od samih početaka bave se analiziranjem čimbenika koji bi mogli doprinjeti povećanju produktivnosti, ali i prihoda.

Temeljem višegodišnjih eksperimenata zaključili su kako se budućnost njihovog poslovanja mora bazirati na komunikaciji bez emailova (koje unutar tvrtke ne koriste već posljednjih šest godina), bez sastanaka (koje ne prakticiraju posljednje tri godine) i bez projekt menadžera.

Rennella je otkrio zašto su to odlučili i kako to izgleda u praksi.

EMAILOVI

- Prva stvar za koju smo primjetili da ima negativne učinke na naše poslovanje su bili, vjerovali ili ne, emailovi - tvrdi Rennella uz objašnjenje kako unatoč tome što ih posljednjih 20 godina koriste apsolutno svi, zapravo najviše utječu na (ne)produktivnost zaposlenika.

Emailove su isključili samo kada je u pitanju komunikacija unutar firme, a svu organizaciju projekata prebacili su na alate i aplikacije na kojima se jasno može pratiti napredak, problemi i stadij određenih poslova. Na taj način zaposlenici ne gube vrijeme na međusobno dopisivanje. Ovako je sve transparentnije, a ostali članovi tima znaju tko, što i kada radi.

- Članovi tima su se previše pouzdali u emailove i to je često bio uzrok brojnih nesporazuma i u konačnici, gubitka vremena. Praćenje napretka nekog projekta lakše je i uspješnije ukoliko svi znaju sve, a to je lakše pratiti preko poslovnih aplikacija, primjerice Trelloa, a ne emaila.

SASTANCI

S obzirom da se bave tehnologijom, svi zaposlenicu su programeri i funkcioniraju na vrlo specifičan način. Kako žele osam radnih sati iskoristiti maksimalno produktivno, svi članovi tima rade dvokratno - četiri sata dopodne i četiri sata popodne.

Programerima sastanci oduzimaju jako mnogo koncentracije i štete njihovoj produktivnosti. Zato sastanci unutar firme - ne postoje.

- Jedan sastanak može smanjiti produktivnost našeg zaposlenika i do 50 posto. S obzirom da imaju samo jednu svrhu, a to je praćenje napretka, delegiranje novih zadatak i praćenje, umjesto sastanaka gdje će sve to biti rečeno, zaposlenici iskomuniciraju na grupnim chatovima ili, primjerice, gore spomnutim programu - ispričao je Rennella i dodao da tako svi znaju tko što radi i u kojoj je fazi. Nema potrebe za dodatnim prekidanjem i gubljenjem vremena.

MENADŽERI

Funkcija menažera u tvrtkama je najčešće da prati rad i napredak zaposlenika, koordinira, delegira i usmjerava.

- Zaposlite li proaktivne zaposlenike koji se drže pravila, svoj napreadk upisuju u dogovoreni sustav i trude se biti motivirani i maksimalno produktivni te menadžer zapravo nije potreban - tvrdi osnivač ove uspješne tvrtke i dodaje kako svim svojim zaposlenicima nudi opciju suvlasništva, što dodatno doprinosi njihovoj motivaciji i organizaciji - bez dodatnih menadžerskih troškova koji najčešće firmu koštaju najviše novca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:38