OD ŽIVOTNE VAŽNOSTI

KAKO ZAPOČETI KOMUNIKACIJU S POTPUNIM NEZNANCEM? Slijedite ove trikove i neugodne tišine neće biti

 Colourbox

Započeti razgovor s potpunim strancem ili čak poznanikom - mnogima predstavlja pravu noćnu moru.

Kako pristupiti sugovorniku, koju temu odabrati, kako cijelu situaciju učiniti što manje neugodnom, a u konačnici postići željeni cilj (koji god da on bio).

Bez obzira što željeli postići razgovorom, postoje neke fraze, odnosno pitanja koja će olakšati taj prijelazni period od apsolutnog stranca, do ugodnog sugovornika.

Ugledni britanski autor Bernard Marr otkrio je nekoliko zanimljivih trikova.

Izbjegavajte klasično čavrljanje

Izjave poput "Dobro da je zahladilo" ili "U ovo doba ovdje su uvijek gužve" zvuče izlizano i nisu poželjne za započinjanje smislenijeg razgovora s nekim. Svaka situacija je jedinstvena stoga vam ne bi trebao biti problem započeti razgovor u skladu s time.

Pitajte za mišljenje

Dobro je da ga svatko ima. Ukoliko osobu ne poznajte, krenite s malim stvarima i za početak izbjegavajte suviše ozbiljne teme poput političkog ili vjerskog opredjeljenja. Ovisno o situaciji u kojoj se nalazite, postavite pitanja poput "I inače pratite dokumentarne filmove?" ili "Jeste li bili i na prošlogodišnjoj konferenciji" i slično.

Pitajte za savjet ili preporuku

"Odlična košulja, gdje ste ju kupili", ili "Vidim da koristite Apple, razmišljam o promjeni telefona pa me zanima jeste li zadovoljni". Ove rečenice možda vam zvuče malo izlizano i čudno, ali vjerujte stručnjacima za komunikaciju - učinkovite su i služe svrsi.

Postavljajte pitanja koja imaju jednostavan odgovor

Ukoliko osobu poznajete površno, a znate da primjerice radi u tvrtki koja se bavi prodajom oglasnog prostora, pitajte koji su im najveći klijenti, ide li često na teren ili više radi iz ureda. Ukratko, postavljate pitanja koja nisu suviše komplicirana.

Ne ustručavajte se od hipotetskih pitanja

Želite li malo "začiniti" komunikaciju i možda pritom čak uživati u razgovoru, postavite novom sugovorniku hipotetsko pitanje. Primjerice, "Kolegica je nedavno dala otkaz zbog mobinga, kako biste vi postupili u toj situaciji?"

Pitajte o hobijima, obitelji, kućnim ljubimcima

Možda se zajednički interes vas i novog sugovornika krije upravo u temama poput sporta, ljubavi prema psima ili odgoja zaigranog trogodišnjaka. Budite otvoreni prema svim temama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:25