ROTARACT I FSB

KONFERENCIJA O ZAPOŠLJAVANJU MLADIH 'Studenti biraju karijere za cijeli život, a nemaju odgovor na pitanje što nakon fakulteta'

Studenti
 Tomislav Krišto / Hanza Media

- Danas donosite najvažnije odluke u svom životu. Vi sebi danas možete odrediti karijeru za apsolutno cijeli život i ako to propustite ta prilika se neće ponoviti – poručio je to danas Tomislav Grubišić, izvršni direktor i suosnivač agencije Degordian, studentima na konferenciji „Rotate the industry“ koju su u prostorijama Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu (FSB) organizirali Rotaract klub Zagreb Centar i Studentski zbor FSB-a.

Konferencija o zapošljavanju mladih namijenjena je studentima i mladima koji ulaze ili tek trebaju ući na tržište rada, a kako navode organizatori, susreću se s brojnim preprekama, nedoumicama i pitanjima te vrlo malo konkretnih odgovora o tome što i kako nakon fakulteta.

Svoja znanja, iskustva i savjete u prvome dijelu sa zainteresiranima podijelila je i renomirana psihologinja Gordana Buljan Flander, koja je govorila o psihologiji komunikacije te vještinama kvalitetnog komuniciranja u poslovnom i privatnom životu. Izlagao je i Nenad Panian, gradonačelnik Dugog Sela, koji u svom gradu nastoji razvijati i implementirati strategiju pametnog grada.

- U Dugom Selu ima samo 500 visoko obrazovanih ljudi, na 20.000 stanovnika. Moj je cilj da dovedem još 5.000 ljudi u grad, a volio bih da ste to vi – poručio je Panian, istaknuvši i kako će za nadogradnju pametnog grada biti potrebni brojni visoko obrazovani stručnjaci.

O razvoju poduzetništva, ali i brojnim preprekama u hrvatskom gospodarskom kontekstu, poput spore i previše komplicirane administracije i birokracije govorio je pravnik Siniša Petrović. U hrvatskom se društvu, smatra Petrović, još uvijek previše raspravlja o ideologiji, bez supstance i pokrića, a premalo djeluje.

- To je u apsolutnoj suprotnosti s naslovom ove konferencije „Rotate the industry“ i onim što ovdje želimo napraviti - upozorio je Petrović, pozvavši studente na promišljeno i proaktivno djelovanje.

Svoje tvrtke te mogućnosti zapošljavanja, posebice mladih stručnjaka, predstavile su i predstavnice velike domaće farmaceutske kompanije Belupo, Snježana Foschio-Bartol i Tihana Hubicki, kao i Sanja Drobac i Mario Barunica iz AD Plastika, najvećeg hrvatskog proizvođača plastičnih dijelova za automobilsku industriju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:25