NOVA OBEĆANA ZEMLJA

NAŠ MLADI PROFESOR OTIŠAO U KINU I POKRENUO VELIKI POSAO 'Pronalazim posao za Hrvate. Ovo je minimalna plaća koja se nudi'

 
Franjo Tušek sa suprugom
 Arhiva

Mladi Hrvat Franjo Tušek, profesor engleskog jezika u kineskom gradu Haikou, osnovao je konzultantsku agenciju putem koje našim građanima pomaže pronaći dobro plaćen posao u Kini.

Kako je došlo toga? Tušek je u sklopu studija sinologije dobio stipendiju Konfucijeva instituta u Zagrebu i prije godinu dana spakirao kofere kako bi proveo semestar u Kini. Odlučio se za grad Haikou u otočnoj provinciji Hainan. To se učinilo pravim pogotkom jer je taj tropski otok, gospodarski razvijen, okružen oceanom i obasjan suncem, bio sve što je tražio.

Franjo se u međuvremenu zaljubio u Hainan i jednu od tamošnjih djevojaka te u konačnici postao i kineski zet. Nakon vjenčanja zaposlio se kao učitelj engleskog jezika za djecu te se s mladim kineskim kolegama bacio u poslovne vode. Njegov mladi tim odlučio se povezati s kineskim tvrtkama kako bi im pomogao pronaći radnu snagu. U tu su svrhu na Facebooku osnovali stranicu pod nazivom “Pronađi posao u Kini”, na koju im se svakodnevno javljaju mladi iz Hrvatske, BiH i Srbije željni novih prilika.

- Na ideju sam došao jer želim pomoći mladima poput sebe. Meni je ovdje predivno i može se bolje zaraditi nego u EU, a troškovi života znatno su manji. Naime, pola mojih prijatelja iz osnovne škole radi u Dublinu, a pola u Frankfurtu. Isto je i s onima iz srednje. Želim ljudima pokazati da postoji bolje - rekao nam je Tušek.

Tušek i njegovi kolege koji rade putem stranice “Pronađi posao u Kini” nude refundiranje troška za avionsku kartu nakon prvog mjeseca rada, osiguran smještaj u hotelu, rješavanje problema s vizom i kineskom birokracijom te besplatne tečajeve vezane uz osposobljavanje za pojedine poslove.

Znači, potrebno je javiti se putem Facebook stranice ovom entuzijastu i kupiti aviokartu, koja u jednom smjeru stoji oko 2500 kuna (a naposljetku će taj novac biti refundiran). Ova posrednička agencija, u kojoj Tušek ima udjel od 25 posto, nudi pronalazak posla s minimalnom plaćom od 10.000 kuna, ovisno o vrsti posla, a obično je riječ o radu u noćnim klubovima, foto-modelingu, karaokama, statiranju u reklamama i televizijskim serijama ili podukama engleskog jezika.

- Pratio sam ekonomske trendove u Kini i zaključio da je ekonomska emigracija iz Hrvatske nešto će ovdje postati jako popularno i profitabilno, jer u Kini postoji velika potražnja na tržištu za strancima - kaže Tušek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:49