Možete li to zamisliti u Hrvatskoj?

SKANDINAVSKE ZEMLJE PRED ODLUKOM Radnike iznad 60 godina natjerati na povratak u škole?

Obavezno obrazovanje za starije prilično je radikalna ideja. Zasad imaju, kao donekle i u Hrvatskoj, mogućnost usavršavanja na raznim tečajevima
 Mate Piškor / CROPIX

Nekoliko skandinavskih zemalja razmišlja o tome da uvede, u sklopu projekta cjeloživotnog obrazovanja, i obavezni povratak u škole za stariju populaciju. To je, smatra se, nužno kako bi ostali konkurentni na globalnom tržištu.

To se, naime, predlaže u najnovijem izvještaju o budućnosti rada u Danskoj, Finskoj, Islandu, Norveškoj i Švedskoj pripremljenom za Nordijsko vijeće, prenosi Quartz, o čemu će ministri tih zemalja raspravljati u studenome.

Pisac izvještaja je Poul Nielson i sam 73-godišnjak, bivši danski političar, koji je u intervjuu za EU Observer objasnio kako kombinacija tehnološkog razvoja i postupnog podizanja dobi za umirovljenje ujedno povećava potrebu za novim oblicima obrazovanja. Ljudi u 60-im godinama, koji još uvijek pred sobom imaju 5-10 godina rada, moraju imati priliku ozbiljno podići svoje vještine za tržište rada, smatra, i to bi trebalo biti njihovo 'obavezno pravo'. U principu, smatraju komentatori tog prijedloga, predviđa obavezan povratak u škole.

Kako god bilo, europski kontinent stari te je obrazovanje za taj dio populacije nužno. Prema izvještaju EU iz 2012. godine, broj stanovnika s 80 i više godina će se do 2060. godine skoro utrostručiti, odnosno sa sadašnjih oko 24 milijuna porasti na oko 62 milijuna.

Najnoviji pak izvještaj Eurostata pokazuje da je prošle godine po prvi puta u Europi bilo više umrlih nego rođenih, što znači da se populacija i smanjuje. To govori o tome da će za starije biti dovoljno mjesta na tržištu rada, ali također i o tome da su europskom tržištu apsolutno nužni imigranti kao radna snaga, ako želi ekonomski prosperirati, ma koliko se neki tome opirali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:45