CEDRIC VILLANI

ŽIVOPISNI MATEMATIČAR KOJI ŽELI PROMIJENITI FRANCUSKU U politiku ušao zbog Macrona, a upravo je predstavio strategiju o razvoju umjetne inteligencije

    AUTOR:
    • Lea Balenović

  • OBJAVLJENO:
  • 28.03.2018. u 16:50

Fields 2010 medallist Cedric Villani arrives to attend a meeting at the Elysee Palace in Paris, France, May 30, 2016. REUTERS/Charles Platiau - D1BETGZRSRAA
Charles Platiau / REUTERS

Cedric Villani

Francuski matematičar i parlamentarni zastupnik Cedric Villani predstavio je strategiju svoje zemlje o razvoju umjetne inteligencije. Villani, inače dobitnik Fieldsove medalje (takozvani matematički "Nobel"), tvrdi da je matematička superiornost Francuza dobro polazište u globalnoj borbi za razvoj revolucionarnih tehnologija, piše Bloomberg.

Ovaj matematičar, poznat i po ekscentričnom stilu odijevanja, u politiku je ušao zahvaljujući predsjedniku Francuske Emmanuelu Macronu. Naime, Macron se trudi promijeniti političku klimu svoje zemlje uvodeći u parlament stručnjake koji nisu političari, a jedan od njih je Villani koji je u manje od godinu dana ostvario ključnu političku ulogu u Francuskoj. Između ostalog, aktivno je uključen u često spominjanom planu Vlade da izmjeni ustav.

- Villani diže francusku politiku na potpuno novu razinu znanja i razmišljanja – izjavio je Andre Loesekrug-Pietri, investitor koji radi na ubrzanju ulaganja u temeljna istraživanja u Francuskoj.

Ipak, Villani se uglavnom drži svoje prave strasti, a to je izgradnja Francuske kao zemlje matematike i znanosti. Spomenuti izvještaj o umjetnoj inteligenciji samo je dio onoga što je napravio kako bi ojačao vezu između politike i znanosti, a želja mu je poboljšati način podučavanja matematike u zemlji. Trenutno radi na projektu koji se odnosi upravo na francuske pedagoške tehnike. Zapravo, otkada je Villani osvojio Fieldsovu medalju 2010., posvetio se dodavanju matematike kao diijela dijaloga u Francuskoj.

- Vlada deficit kontakta između znanosti i politike – smatra Villani dodajući da je uloga Francuske povesti ostatak Europe prema jačanju te veze. 

U sklopu toga, matematičar putuje s Macronom te drži govore kako bi pokazao brojnim investitorima, između ostalih i Googleovom izvršnom direktoru Sundar Pichaiu, da je razvoj znanosti sada ključna francuska ambicija.

- Što je to u čemu su Francuzi najbolji? Ako provedete anketu, prva tri odgovora bit će: ljubav, vino i žaljenje... Možda. Dozvolite da predložim četvrti: matematika – rekao je Villani u svom TED govoru dodajući da je Pariz grad s najviše matematičara na svijetu.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo