ŠIRENJE TVRTKE IZ ZAGVOZDA

Krah izvozi cijevi i na Novi Zeland. Posao dobili na natječaju, a troškovi transporta su malo viši nego u Hrvatskoj

    AUTOR:
    • Jozo Vrdoljak/Privredni.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 25.03.2017. u 23:11

Vrgorac, 100214.
Ivica Vukovic , vlasnik i direktor tvrtke KRAH d.o.o. koja se bavi proizvodnjom kanalizacijskih PEHD cijevi , spremnika i alata za proizvodnju tih cijevi.
Na fotografiji : Ivica Vukovic u pogonu svoje tvrtke.
Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX
Božidar Vukičević / CROPIX

Ivica Vuković

Ovih dana počela je prva isporuka kanalizacijskih cijevi proizvedenih u novom pogonu tvrtke Krah u Zagvozdu za naručitelja u Novom Zelandu.

Posao je vrijedan oko 40 tisuća eura, a vlasnik tvrtke Krah Ivica Vuković naglašava da je taj posao važan zbog pozicioniranja na tržištu Novog Zelanda.

Pozicioniranje

- Posao smo dobili na javnom natječaju. Proizvodimo cijevi različitih promjera, 800, 600, 500 i 300 milimetara. Troškovi transporta nisu visoki i samo su malo veći nego u Hrvatskoj. Oni, prema našim kalkulacijama, iznose oko 1600 eura, što nije prevelik iznos s obzirom na udaljenost. Upravo smo dobili i jedan posao u Srbiji na Kopaoniku. Sudjelujemo na dosta natječaja - otkriva Ivica Vuković, vlasnik tvrtke Krah, te dodaje da sudjeluju na dosta natječaja i očekuju još poslova.

Kaže da zbog situacije u Hrvatskoj mora tražiti posao izvan granica. - Kod nas je slična priča godinama. Ima investicija u infrastrukturu i bit će ih još, ali se kod projektiranja izbacuju domaći proizvođači - tvrdi on i potkrepljuje podacima. - Utvrdili smo da je tijekom 2015. godine pod tarifnim brojem 3917 (plastične cijevi i fazonski komadi) u Hrvatsku uvezeno 42,8 milijuna eura iz Europske unije te 7,5 milijuna eura izvan Europske unije, u čemu promjeri cijevi veći od 800 milimetara, kakve Krah jedini u Hrvatskoj proizvodi, sudjeluju s više od devet milijuna eura. Slična situacija nastavila se je i u prošloj godini - ističe Vuković.

Angažman

Zadnji veliki posao, vrijedan gotovo tri milijuna eura, koji je Krah dobio u Hrvatskoj bio je u sklopu gradnje Zračne luke Zagreb. Prema Vukovićevu mišljenju, njega su dobili zato što se radilo o stranom investitoru i vodećem domaćem izvođaču.

Krah je angažiran i pri izgradnji Marine Gruž, gdje su prvi put u Hrvatskoj prilikom postavljanja pilota stupova u more kao oplata korištene cijevi iz PEHD, koje su zamjena za čeličnu oplatu koja nije ekološka. Vuković smatra da su tu angažirani jer je riječ o privatnom investitoru Laguna trade iz Rogoznice.

Krah je do gradnje pogona u Zagvozdu proizvodio u Vrgorcu, i to proizvode kanalske profilirane termoplastične cijevi, reviziona okna, slivnike i druge podzemne komore, kao i komore za crpne stanice. Ima višegodišnje iskustvo u proizvodnji svih vrsta rezervoara i retencija. U proizvodnji koristi ekološki PEHD materijal koji se koristi za tlačne cijevi za pitku vodu, a može se koristiti i za rezervoare za vodu.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr
Tagovi

Izdvajamo