NAJBOLJI OMJER ULOŽENOG I DOBIVENOG

NJEMAČKI LIST SAVJETUJE SVOJE GRAĐANE ‘U Hrvatsku se isplati ulagati u jednu stvar. To je dobar je potez, a možete uštedjeti i na porezu'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 10.01.2017. u 14:44

EPH

Arhiva

Njemački list ‘Welt am Sonntag’ u svom izdanju od 8. siječnja donosi opširan članak o cijenama nekretnina uz hrvatsku obalu, prenosi Deutsche Welle.

Kao primjer navodi švicarskog poduzetnika Dennisa Bandacka koji je za 2,7 milijuna eura na otoku Korčuli kupio manji hotel i planira kupnju još devet hotela. Autor članka ističe da je mogao ulagati i u bilo kojoj drugoj destinaciji na Sredozemlju, ali kako u Hrvatskoj Bandrack vidi najbolji odnos između cijene i dobiti. I nije sam u tome. Hrvatska privlači sve više hotelijera.

Kao razlog ovom trendu navodi odličan razvoj turizma, ali se ističe i da je  na hrvatskoj obali dobar potez i za privatne ulagače. ‘Na poznatim odredištima u zapadnom Sredozemlju cijene su porasle. Nasuprot tome, čini se da je u Hrvatskoj  povoljna. Izgleda da je upravo ove zime došlo do još jednog laganog pada cijena, javljaju analitičari’, navode u tekstu. No istovremeno se upozorava ulagače da dobro otvore oči pri kupnji i prekontroliraju vlasničke odnose i valjanost  dozvole.

Autor citira Matthewa Montagu-Pollocka, izdavača međunarodnog informacijskog servisa za nekretnine za odmor Global Properity Guide, koji kaže da su najskuplje turističke nekretnine u Dalmaciji. To se opravdava dugom turističkom tradicijom te regije, ali i snimanjem poznate serije Igra prijestolja u Dubrovniku, koje privlači brojne fanove.

No u članku se upozorava da će s prestankom snimanja serije pasti i zanimanje za Dubrovnik. ‘To može dovesti do toga da cijene za vikendice i apartmane oko Dubrovnika uskoro padnu. Ali dugoročno će ulagači vjerojatno profitirati od nekretnine u toj regiji. Biser Jadrana će uvijek privlačiti turiste’, kaže Thomas Beyerle iz firme za  Catella.

Kao primjer regije u kojoj će srednjoročno doći do rasta vrijednosti nekretnina u članku se navodi Istra, i to posebice zbog blizine juga Njemačke i Austrije, kao i zbog brojnih međunarodnih zvijezda, poput Gwyneth Paltrow, Toma Cruisea i Bernieja Ecclestonea, koje su bile oduševljene tim poluotokom.

Autor teksta prenosi i brojke kojima raspolaže Matthew Montagu-Pollock, a koje govore da se iznajmljivanjem kuća za odmor i apartmana u Hrvatskoj može ostvariti prosječna dobit od 6,2 posto. I na kraju se savjetuje stranim ulagačima, koji žele na veliko iznajmljivati nekretnine, da u Hrvatskoj otvore firmu, jer na taj način mogu štedjeti na porezu, prenosi Deutsche Welle.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo